ГоловнаЕкономікаБізнес

На "Антонові" презентували новий літак (оновлено)

Транспортник Ан-178 повинен замінити застарілі Ан-26, Ан-32 і Ан-72.

На держпідприємстві "Антонов" у Києві в четвер представили новітній український літак - транспортник Ан-178. У презентації взяв участь мер Києва Віталій Кличко, про що повідомив у своєму фейсбуці.

Пізніше прес-служба уряду повідомила, що новим літаком у цивільному варіанті цікавиться компанія Maximus Air LLC (ОАЕ).

"Між ДП "Антонов" і цією компанією досягнуто домовленостей об'єднати зусилля в просуванні літаків "Ан" на ринок ОАЕ, країн Близького Сходу та Північної Африки, про що підписано договір про наміри", - сказано в повідомленні.

Також наголошується, що при виробництві Ан-178 ДП "Антонов" вперше застосувало у повному обсязі безпаперову технологію проектування і виготовлення виробу, що дозволило значно скоротити час і трудомісткість проектування, запуск у виробництво та виготовлення першого зразка нового літака.

Ан-178 призначений виконувати всі основні завдання транспортного літака, серед яких - матеріально-технічне забезпечення, парашутне десантування вантажів на платформах, перевезення хворих, транспортування техніки, доставка устаткування і двигунів. Як представник уже відомої у світі родини регіональних літаків Ан-178 може стати базовою платформою для створення багатьох модифікацій цивільного і військового призначення. Причому можливим є не лише створення функціонально різних варіантів і модифікацій, а й його видозміна за рахунок установки на ньому агрегатів, систем і устаткування альтернативних розробників. Це дозволяє розширити потенційний ринок машини і максимально адаптувати її до специфічних вимог замовників.

Будівництво першого екземпляра літака почалося у 2013 році, при цьому сам літак розробляли з 2010 року як заміну для застарілих моделей Ан. Літак створюють на базі пасажирського Ан-158, лише нещодавно запущеного в серійне виробництво.

Один із найближчих конкурентів вантажної машини Ан-178 - це російсько-індійський середній транспортний літак МТА. МТА у варіанті військово-транспортного літака (ВТЛ) призначений для заміни машин марки Ан-12 і Ан-26 у ВПС Росії й Ан-32 в ВПС Індії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram