ГоловнаЕкономікаБізнес

Дубневичі через суд прибрали єдиного конкурента на тендерах "Укрзалізниці"

Нардепи намагаються отримати стомільйонний контракт

Фірма нардепів Ярослава і Богдана Дубневичів через суд прибрала єдиного конкурента на тендерах "Укрзалізниці" й отримала монополію на постачання сталевих клем для кріплення рейок. Вартість потенційного контракту оцінюється в 160 мільйонів гривень. Про це йдеться в сюжеті програми "Наші гроші".

Такі кріплення в Україні виготовляють, за твердженням журналістів програми, лише два підприємства - корпорація КРТ братів Дубневичів та київська фірма "АТ механіка". "Укрзалізниця" регулярно проводить тендери із закупівлі цих деталей і зазвичай купує їх не безпосередньо у виробників, а у посередників.

Цього року "АТ механіка" спробувала взяти участь у тендері сама. "Ми його відстежували, ми його чекали - а його немає. Виявляється, він уже відбувся, вже все. І протоколи складено", - розповів директор компанії Віталій Руденко. З'ясувалося, що УЗ замовила клеми за тендером, на якому нібито планувалося купити гумотехнічні вироби. Замовлення вартістю 160 мільйонів гривень отримала фірма "Експозиція", пов'язана з Дубневичами.

Після того, як обставини тендеру стали відомі, в КРТ, "Експозиції" та "Укрзалізничпостачі" почалися обшуки.

Тоді КРТ вирішила отримати цей контракт в інший спосіб. Вона подала позов до суду, в якому заявила, що "Укрзалізниця" видала технічні умови на виробництво клем "АТ механіці" незаконно, тому що вони не були узгоджені з "Укрзалізничстандартом". Суд підтримав позовну вимогу, визнавши таким чином КРТ єдиним в Україні виробником клем, які підходять "Укрзалізниці".

Компанію "АТ механіка" на цей суд не покликали. Компанія стверджує, що у неї є всі необхідні узгодження за ТУ, і подала апеляцію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram