ГоловнаЕкономікаДержава

Путін пояснив зниження цін на нафту політикою

Російський президент поскаржився на маніпулювання нафтовими цінами

Путін пояснив зниження цін на нафту політикою
Фото: EPA/UPG

Президент Росії Володимир Путін вважає, що зниження світових цін на нафту пояснюється політикою. Про це він заявив в інтерв'ю китайським ЗМІ, яке подає сайт Кремля.

"Політична складова в цінах на нафту завжди присутня. Ба більше, в деякі кризові моменти виникає відчуття, що в ціноутворенні на енергоресурси якраз і превалює політика", - заявив Путін.

Він також поскаржився на відсутність прямого зв'язку між фізичними ринками нафти і фінансовими майданчиками, на яких торгують нею. "При цьому активно використовуються похідні інструменти, які багаторазово посилюють волатильність нафтових цін. Такий стан речей, на жаль, створює умови для спекулятивних дій і, як наслідок, для маніпулювання цінами залежно від чиїхось інтересів", - сказав він.

Окрім того, він зазначив, що є й об'єктивні чинники для зниження цін: уповільнення темпів зростання економіки в багатьох країнах, рекордні запаси нафти в розвинених країнах і розвиток нових технологій видобутку.

За підсумками торгів 6 листопада, ціна північноморської сорту нафти Brent знизилася на 0,1% - до 82,86 доларів за барель. Американська нафта WTI подешевшала майже на відсоток - до 77,91 долара.

Нагадаємо, що високі ціни на нафту в попередні роки стали підґрунтям добробуту Росії, і нинішня ситуація серйозно позначається на ній. У мінфіні Росії підрахували, що зниження нафтових цін на долар обертається тим, що бюджет країни втрачає 2 млрд доларів (80 млрд рублів).

Наприклад, 2009 року, коли нафта подешевшала до 61 долара за барель, дефіцит російського бюджету становив 5,9%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram