ГоловнаЕкономікаДержава

Рада планує продовжити земельний мораторій

Нардепи хочуть спочатку врегулювати її обіг.

Рада планує продовжити земельний мораторій
Фото: job-sbu.org

Мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення можуть продовжити до того часу, поки не буде законодавчо врегульовано її обіг.

Законопроект №11315 із такою нормою прийнято у першому читанні у вівторок у Верховній Раді. Автор документа, представник Президента в парламенті Юрій Мірошниченко наголошує, що за цей час планують розробити дієвий механізм продажу та контролю над продажем земельних ділянок, що дозволить запобігти можливим зловживанням на ринку землі.

Земельний мораторій втрачає чинність із 1 січня. На початку жовтня парламент двічі відмовився продовжувати його. Однак в уряді стверджують, що це не означає, що ринок землі буде відкрито з 1 січня.

Землю продавати не можна, тому що для нашої країни це єдине національне багатство

— Євген Царьков, депутат Верховної Ради

За словами міністра аграрної політики і продовольства Миколи Присяжнюка, купівлю-продаж землі можна здійснювати тільки після того, як буде прийнято закони про земельний кадастр і ринок землі. І якщо перший із них уже затверджено, то другий (в якому саме і регулюється обіг землі) перебуває ще на стадії законопроекту, хоча його й ухвалено в першому читанні.

Присяжнюк стверджує, що в нинішньому вигляді цей законопроект "не мають права навіть розглядати у Верховній Раді".

Згідно з опитуванням Центру Разумкова, продавати свою землю має намір лише невелика частина українців - 7,2%. За гектар землі вони розраховують отримати близько $6 тис. (47 635 грн).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram