ГоловнаЕкономікаБізнес

Експерти не очікують повального продажу землі в Україні

Ринок землі може бути введено вже 2013 року.

Експерти не очікують повального продажу землі в Україні
Фото: stoletie.ru

Навіть після введення ринку землі в Україні громадяни не будуть повально продавати свої ділянки.

Про це в коментарі LB.ua заявила Тамара Левченко, старший аналітик Dragon Capital.

"Виходячи з результатів опитування, продавати землю мають намір лише 7% землевласників (очікувана середня ціна становить 6 тис. дол./га). Це підтверджує наші прогнози і коментарі представників великих агрокомпаній, що повального продажу землі не очікується", - заявила вона.

Також експерт відзначає, що законопроект про ринок землі, який відкриє можливість її купівлі і продажу, буде проголосовано, ймовірно, після виборів. "Значить, є шанси, що ринок землі може почати функціонувати з 2013 року", - підкреслила Левченко.

Землю продавати не можна, тому що для нашої країни це єдине національне багатство

— Євген Царьков, депутат Верховної Ради

Водночас аналітик очікує, що в законопроект перед другим читанням будуть внесені суттєві поправки. Згідно з ухваленим 2011 року в першому читанні законопроектом, юридичні особи не можуть володіти правом власності на землю сільськогосподарського призначення в Україні, законопроект також обмежує площу сільськогосподарських земель, яку може придбати один покупець, до 100 га, а площа оренди однією фізичним або юридичним особою - до 6 000 га в одному районі і не більше за 5% земель сільськогосподарського призначення в одній області.

Нагадаємо, 2 жовтня Верховна Рада відмовилася продовжити мораторій на продаж сільгоспземель, дія якого закінчується цього року, до 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram