ГоловнаПолітика

"Регіонал" заспокоює: іноземці купуватимуть землю тільки під готелі

Григорій Смітюх говорить, що мова про сільськогосподарську землі не йде.

"Регіонал" заспокоює: іноземці купуватимуть землю тільки під готелі
Фото: Дмитрий Алексеенко

Ухвалені зміни в Земельний кодекс не несуть жодної загрози національним інтересам України.

Таку думку висловив народний депутат від Партії регіонів Григорій Смітюх, повідомляє прес-служба ПР.

"Згідно з цим законом дозволяється продавати землі несільськогосподарського призначення іноземцям та юридичним особам, які інвестують кошти в економіку України. Наприклад, для будівництва підприємств, готелів, житлових будинків тощо", - пояснив він.

За його словами, згідно зі світовою практикою, землі промислового призначення продаються незалежно від того, яке громадянство має їх покупець. "Адже головне питання - це інвестиції в національну економіку", - сказав політик.

Питання заборони продавати землю - це палиця на два кінці, враховуючи те, що багато людей, які мають паї і не мають можливості їх обробляти, здають їх в довгострокову оренду. Для того ж, щоб ухвалити кадастр, потрібна серйозна робота. Його було ухвалено, але він не виконувався, тому що для цього потрібна серйозна сума грошей з Кабміну. Навіщо Зембанк? Навіть якщо не продавати землю, а укладати взаємовигідні договори, то він все одно потрібен.

— голова підкомітету з питань соціального розвитку сільських територій земельного комітету Іван Сидельник

"Закон не стосується земель аграрного сектору, які є надбанням українського народу. Суб'єктами власності земель аграрного сектора можуть бути тільки громадяни України, територіальні громади або держава. Це чітка позиція і Президента, і Уряду, і профільного Комітету Верховної Ради", - зазначив Смітюх.

За його словами, слід виключити будь-які спекуляції опонентів, які заявляють, що цей закон нібито спрямований проти України.

Нагадаємо, Верховна Рада дозволила іноземним громадянам і підприємствам з іноземним капіталом купувати землю несільськогосподарського призначення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram