ГоловнаЕкономікаДержава

Держборг України до кінця року зросте до 404 млрд грн

Держава залучатиме по кілька мільярдів на місяць.

Держборг України до кінця року зросте до 404 млрд грн
Фото: segodnya.ua

Розмір державного боргу України до кінця нинішнього року становитиме 404,1 млрд грн, прогнозують у Міністерстві фінансів. Це значно менше від закладеного в бюджеті граничного розміру в 416,3 млрд грн, але на 13 млрд грн більше, ніж було на початок вересня. Нагадаємо, за останніми даними, прямий держборг країни становить $48,897 млрд, або 390,8 млрд грн за офіційним курсом.

У четвертому кварталі міністерство планує випускати середньострокові і довгострокові гривневі держоблігації, а також середньострокові держоблігації з прив'язкою до курсу долара. Крім того, значна частина коштів повинна надійти від розміщення казначейських облігацій у доларах - $200 млн.

Водночас обсяг платежів з погашення державного боргу у четвертому кварталі становитиме 16,4 млрд грн.

За оцінками Мінфіну, зовнішній борг держави до кінця року становитиме 210,4 млрд грн (52,1%), внутрішній - 193,7 млрд грн (47,9%).

Зазначимо, що держборг України разом з боргом, гарантованим державою, в серпні скоротився на 5 млрд грн і становить близько 492 млрд грн, або $61,5 млрд. Таким чином, частка прямого держборгу - майже 80%. На кінець минулого року держборг України становив близько $59,2 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram