ГоловнаЕкономікаБізнес

Присяжнюк дозволив збільшити обсяги експорту пшениці

Міністр не виключає можливості введення заборони на вивіз зерна.

Присяжнюк дозволив збільшити обсяги експорту пшениці
Фото: 21food.com

Обсяг дозволеного експорту пшениці збільшено на 1 млн тонн. Як повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк, нинішнього сезону (до червня наступного року) трейдери зможуть вивезти з країни 5 млн тонн пшениці.

"Ми буквально позавчора зустрічалися з зернотрейдерами і домовилися, що до 5 млн тонн збільшуємо", - заявив він на брифінгу.

Водночас міністр не виключив можливість заборони експорту пшениці в разі загрози продовольчій безпеці України.

Присяжнюк додав, що в листопаді, після закінчення посівної кампанії, відбудеться чергова нарада з зерновими торговцями, на якій вирішуватиметься потенціал експорту пшениці.

Протягом перших трьох місяців нинішнього експортного сезону, тобто в липні-вересні, з України вивезли 5,5 млн тонн зерна, з яких пшениця склала 2,6 млн тонн. Також у вересні зернотрейдери зобов'язалися перед Мінагрополітики експортувати не більше за 19,4 млн тонн зерна поточного маркетингового року, з яких пшениці - 4 млн тонн. Аналітики і учасники ринку відзначали, що заявлений обсяг щодо пшениці занадто низький.

"Міністерство аграрної політики та продовольства не взяло до уваги великі перехідні запаси продовольчої пшениці в країні (що становили близько 5 млн тонн на кінець червня)", - заявляла в коментарі LB.ua аналітик Dragon Capital Тамара Левченко. В Українській зерновій асоціації говорили, що пшениці можна експортувати на 1,5 млн тонн більше, ніж запропонувало міністерство.

Обсяг в 4 млн тонн пшениці з нинішніми темпами експорту, за підрахунками Мінагрополітики, буде досягнуто вже в лютому.

Минулого сезону обсяг експорту зерна з України становив 21,8 млн тонн порівняно з 12,8 млн тонн у сезоні 2010-2011 років. Експорт пшениці тоді становив 5,17 млн тонн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram