ГоловнаЕкономікаФінанси

Мінфін готує випуск валютних облігацій для населення

Банкіри вважають, що вони можуть скласти конкуренцію валютним депозитам.

Мінфін готує випуск валютних облігацій для населення
Фото: Макс Левин

Міністерство фінансів має намір восени випустити валютні казначейські зобов'язання для населення в обсязі $200-300 млн, пише "Коммерсант-Украина".

Їх випустять у доларах США з терміном обігу два роки номіналом $500 кожна. Прибутковість паперів ще не визначена, але, за словами директора департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Мінфіну Галини Пахачук, вона буде коливатися в діапазоні між середньою ставкою банківських депозитів для населення (доларовий річний індекс UIRD становить 7,76%) і валютних ОВДП (9,3%).

Таким чином, прибутковість може становити 8,5%, виплата купона буде здійснюватися один раз на півроку або після закінчення терміну обігу.

Коштів у фізичних осіб багато, облігації у валюті будуть сприяти тому, щоб вони надійшли в економіку

— Леонід Гребинський, голова правління Індустріалбанку

Банкіри вважають, що за великого обсягу емісії ці папери складуть конкуренцію валютним депозитам. "Облігації складуть конкуренцію депозитам, що викличе зростання ставок за депозитами у валюті і, як наслідок, подорожчання валютних кредитів, якими користуються експортери", - впевнений член правління українського Ощадбанку Росії Дмитро Золотько.

Проте наразі жоден банк не гарантує, що погодиться їх продавати.

Нагадаємо, за різними оцінками, на руках в українців зберігається $40-60 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram