ГоловнаЕкономікаДержава

Арбузов: через два роки Україна заговорить з Росією про газ по-іншому

Голова НБУ поскаржився на вартість газу.

Арбузов: через два роки Україна заговорить з Росією про газ по-іншому
Фото: Макс Левин

Голова Національного банку Сергій Арбузов вважає, що до 2015 року в Україні можуть з'явитися альтернативні джерела природного газу, що дозволить по-іншому вести переговори з Росією.

На його думку, зараз відсутність прозорого газового ринку в Україні дозволяє Росії використовувати своє становище монопольного постачальника і встановлювати високі ціни. "Україна платить за газ на рівні і навіть більше за чимало європейських країн", - наголосив він в інтерв'ю газеті "Вечірній Київ".

За даними голови НБУ, із $30 млрд, які 2011 року Україна витратила на закупівлю мінеральних ресурсів (а це основна стаття українського імпорту), практично половина суми - $14 млрд - пішла на придбання газу в Росії. При цьому через збільшення ціни на газ 2011 року Україні довелося заплатити Росії на $5 млрд більше, ніж 2010 року.

"Але ж ці гроші зовсім не зайві для України, якій зараз не вистачає коштів на фінансування своїх національних проектів у реальному секторі економіки та на підвищення вкрай низьких доходів більшої частини населення", - сказав банкір.

При цьому він вважає реалістичним диверсифікацію джерел постачання газу в Україну протягом найближчих двох років. "Уже через два роки в Україні реально створити конкурентне середовище на газовому ринку, що дозволить кардинально знизити витрати держави на закупівлю енергоносіїв та покращити економічну ситуацію в країні", - сказав банкір.

Серед заходів, до яких вдається влада в рамках підвищення енергетичної безпеки України, Арбузов назвав проекти з видобутку сланцевого газу, розробку газових родовищ на шельфі Чорного моря та постачання скрапленого газу з країн Перської затоки. Поява конкурентного середовища на газовому ринку, за словами Арбузова, дозволить по-іншому вести переговори з Росією і почати знижувати витрати держави на енергоносії.

Голова НБУ наголосив, що енергетична незалежність значною мірою сприяла б підтриманню стабільності курсу гривні.

Нагадаємо, Президент Віктор Янукович вважає, що справедлива ціна на російський газ - $240-250.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram