ГоловнаЕкономікаБізнес

Британська BP "поховала" Nabucco

Наполовину порожню трубу визнали економічно необґрунтованою.

Британська BP "поховала" Nabucco
Фото: lenta.ru

Британська нафтогазова компанія BP визнала проект газопроводу Nabucco економічно недоцільним.

Як заявив директор ВР із нафтопереробки та маркетингу Ієн Конн, компанія тепер розглядає лише проект Nabucco-Захід, який буде втричі коротшим за Nabucco.

Nabucco-Захід передбачає будівництво газопроводу протяжністю 1300 км для транспортування газу з азербайджанського родовища "Шах-Деніз". Однією з компаній, які розробляють його, є саме BP (разом з азербайджанською SOCAR і норвезькою Statoil).

"Шах-Деніз" мав стати основним постачальником газу для Nabucco пропускною спроможністю 30 млрд кубів. Згідно з планами, родовище повинно було забезпечити постачання 16 млрд кубометрів газу на рік. Лідер консорціуму австрійська OMV сподівалася надалі заповнити трубу газом із Туркменії, Іраку і, можливо, Ірану, але ВР вирішила, що газопровід, наполовину порожній на початковому етапі, економічно необґрунтований.

BP із партнерами по "Шах-Деніз" розглядає ймовірність будівництва власної магістралі - газопроводу SEEP, який пролягав би від турецького кордону до Угорщини і який використовував би в основному вже існуючу інфраструктуру.

Крім цього, BP може підтримати проект Трансадріатичного трубопроводу, який, за планом, пройде через Грецію і Албанію в Італію.

За словами Конна, партнери по "Шах-Деніз" ухвалять рішення про Nabucco-Захід до кінця червня, а остаточне рішення про маршрут поставки газу в Європу - до червня 2013 року.

Нагадаємо, первісний проект Nabucco передбачає будівництво газопроводу завдовжки 3900 кілометрів, який повинен з'єднати країни Середньої Азії з Австрією через територію Туреччини, Болгарії, Румунії та Угорщини. Терміни початку будівництва та запуску Nabucco декілька разів відкладали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram