ГоловнаЕкономікаБізнес

ОПЕК хоче домогтися зниження ціни на нафту до $100

Ця ціна влаштує і виробників, і споживачів.

ОПЕК хоче домогтися зниження ціни на нафту до $100
Фото: obozrevatel.com

Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) має намір збільшити виробництво нафти, щоб домогтися зниження цін на неї до $100 за барель.

Як повідомив сьогодні генеральний секретар ОПЕК Абдалла Салем Ель-Бадрі, нинішні значення, за яких ціни на нафту значно перевищують зазначений рівень, не можна назвати комфортними.

Незважаючи на очевидну привабливість

дорожчання нафти для країн-експортерів, за високої вартості сировини покупці можуть відмовлятися від придбань, що підриває попит і спричиняє збитки.

"Нас не можна назвати щасливими у зв'язку з такими значеннями", - заявив Ель-Бадрі.

Під час своєї промови на енергетичній конференції в Парижі голова ОПЕК також вказав на те, що міжнародна організація буде прагнути збити ціни, збільшуючи виробництво.

Раптове і різке підвищення цін на нафту може мати серйозні наслідки для світової економіки

— Крістін Лагард, голова МВФ

"Вартість нафти у $100 цілком підходить, оскільки вона влаштовує і виробників, і покупців", - зазначив він.

Ель-Бадрі також додав, що в березні ОПЕК збільшила видобуток нафти до 32 млн бар./добу. Це на 2 млн бар. перевищило квоти самої ОПЕК, схвалені в грудні минулого року. Збільшення виробництва нафти в Іраку та Лівії дозволило ОПЕК у березні наростити видобуток сировини до максимумів із жовтня 2008 року.

За даними "Українських новин", вартість червневих ф'ючерсів на нафту Brent у Лондоні 2 травня становила 118,2 долара/барель.

Нагадаємо, наприкінці квітня

ціни на нафту встановили черговий рекорд, оскільки нафтою марки Brent торгували за ціною більш ніж $100 200 днів поспіль.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram