ГоловнаКультура

Подання в КС з приводу контрактів в установах культури - це торпедування реформ, - Подоляк

У 2017 році Конституційний Суд уже відхиляв таке подання.

Подання в КС з приводу контрактів в установах культури - це торпедування реформ, - Подоляк
Фото: Макс Требухов

Конституційний Суд не має права відкривати провадження за поданням Лутковської та 46 народних депутатів щодо контрактної форми роботи в культурі, оскільки 2017 року КС уже відхиляв таке подання.

Про це в коментарі LB.ua заявила народний депутат Ірина Подоляк, ініціатор змін у законодавстві щодо контрактів у сфері культури.

У 2017 році Валерія Лутковська, як Уповноважений з прав людини, вже вносила подання про визнання неконституційними нових норм законів "Про театр і театральну діяльність" і "Про культуру". За словами Подоляк, нинішнє подання "на 99,9% збігається з поданням 2017 року».

Тоді Конституційний Суд відхилив подання, мотивувавши це тим, що в ньому недостатньо правових обґрунтувань.

Згідно з п. 6. ст. 62 Закону України "Про Конституційний Суд", КС повинен відмовити у відкритті провадження, якщо вже "є рішення, висновок Суду щодо того самого предмета конституційного подання".

Повторне внесення того самого подання про контракти в установах культури з підписами 46 народних депутатів Подоляк розцінює як політичний тиск на Суд. "По суті, це політичний тиск на правосуддя, тому що вони авторитетом народних депутатів хочуть, щоб Суд знову розглянув таку саму справу", - вважає нардеп.

Щоб з'ясувати нюанси контрактної системи, "всім членам трудових колективів художньо-артистичного складу варто нарешті на 28-й рік незалежності звернути увагу на таке поняття і такий інститут, як" колективний договір", - додає Подоляк. - У цьому договорі можуть бути прописані всі необхідні суспільно важливі для трудового колективу й установи додаткові умови і обставини, які можуть бути вказані в контрактах".

Внесення подання в Конституційний Суд щодо контрактів в установах культури Подоляк вважає саботажем реформ. "[Ініціатори подання] торпедують зміни. Усі хочуть повернутися в Радянський Союз", - підсумувала вона.

Нагадаємо, 2016 року набули чинності зміни щодо трудових відносин в установах культури. Згідно з цими змінами, трудові відносини з професійними творчими працівниками державних і комунальних закладів культури оформляють шляхом укладення контрактів на конкурсних засадах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram