ГоловнаКультура

Контрактну форму роботи у сфері культури оскаржили в Конституційному Суді

Ініціатором конституційного подання стала Лутковська.

Контрактну форму роботи у сфері культури оскаржили в Конституційному Суді
Фото: Макс Требухов

46 депутатів Верховної Ради з ініціативи колишнього омбудсмена Валерії Лутковської оскаржили в Конституційному Суді контрактну форму роботи у сфері культури і конкурсний відбір керівників закладів культури.

Про це йдеться на сайті КС.

У конституційному поданні йдеться, що Верховна Рада у 2016 році посилила регулювання права професійних творчих працівників на працю, встановивши єдино можливу форму трудового договору, а саме контракт з обмеженим терміном дії (1-3 роки). При цьому законодавець не передбачив критерії, згідно з якими роботодавець повинен визначати термін контракту на заміщення конкретної посади.

Також депутати вказують на відсутність у законі обов'язкових принципів і основ порядку проведення конкурсів, підстав для припинення або продовження дії контракту, диференційованого підходу до застосування контракту залежно від характеру виконуваної роботи.

"Внесення оскаржуваних змін до відповідних законів призвело до того, що всі співробітники виявилися залежними від волі своїх роботодавців щодо зайняття посад або продовження терміну дії контракту. Відповідно, оскаржувані норми не забезпечують балансу інтересів співробітника, який знаходиться в більш слабкому становищі щодо роботодавця, і інтересів роботодавця, що суперечить положенням частини першої та другої статті 43 Конституції України", - йдеться в поданні.

У зв'язку з цим депутати просять визнати неконституційними положення, в яких ідеться про контрактну форму роботи, в законах "Про театри і театральну справу", "Про культуру" і "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження контрактної форми роботи в сфері культури і конкурсної процедури призначення керівників державних і комунальних закладів культури".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram