ГоловнаКультура

Ісландсько-український фільм "Жінка на війні" номіновано на приз Європарламенту

Разом із ним на премію претендують "Стікс" Вольфганга Фішера і "Зворотний бік усього" Міли Турайлич.

Щорічна кінопремія LUX Prize, яка вручається Європарламентом, оголосила список номінантів.

Як повідомляють на сайті премії, цього року на неї претендують три європейські картини: ісландсько-французько-український фільм "Жінка на війні" режисера Бенедикта Ерлінгссона, "Стікс" Вольфганга Фішера і документальний фільм "Зворотний бік усього" Міли Турайлич.

"Три фільми - в центрі яких, за збігом обставин, перебувають жіночі персонажі - і теми, які вони піднімають, закликають до дії в наші складні часи. "Стікс" - це одіссея жінки-одиначки в блакиті океану, яка стикається з викликом у порятунку біженців. "Зворотний бік усього" - другий документальний фільм, який потрапив до фінального списку номінантів - ніжний портрет жінки, чия історія є історією її країни і Європи загалом. "Жінка на війні" - енергійна, екологічна та феміністична сага, заклик до громадянського спротиву і боротьби за збереження природи від промислової жадібності і гегемонії", - йдеться на сайті премії.

Зазначимо, що всі три фільми були показані на українських кінофестивалях. "Жінка на війні", чия світова прем'єра відбулася в рамках каннського "Тижня критики", відкрила Одеський кінофестиваль; "Стікс" брав участь в основному конкурсі ОМКФ, а "Зворотний бік усього" показували в рамках позаконкурсної програми на кінофестивалі Docudays UA.

За найкращий фільм із цієї трійки будуть голосувати члени Європарламенту. Вручення призу відбудеться 14 листопада, а до цього всіх номінантів покажуть у 50 європейських країнах і на 28 кінофестивалях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram