ГоловнаКультура

Одеська ОДА номінувала Аккерманську фортецю в попередній список ЮНЕСКО

Зараз у нього входять 16 об'єктів з України.

Одеська ОДА номінувала Аккерманську фортецю в попередній список ЮНЕСКО
Фото: oda.odessa.gov.ua

Одеська обласна державна адміністрація затвердила номінаційну заявку на внесення Аккерманської фортеці до попереднього списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Про це йдеться на сайті ОДА.

До попереднього списку ЮНЕСКО входять об'єкти, які національні уряди вважають гідними звання всесвітньої спадщини. Україна на сьогодні представлена в цьому списку 16 об'єктами, деякі з яких знаходяться там десятиліттями, як, наприклад, заповідник "Асканія-Нова", історичний центр Чернігова, культурний ландшафт каньйону в Кам'янці-Подільському і могила Тараса Шевченка.

Найновіший об'єкт у цьому списку - харківський Держпром (з 2017 року).

Аккерманська (Білгород-Дністровська) фортеця - історико-архітектурна пам'ятка XIII-XV ст. Розташована фортеця в Білгороді-Дністровському Одеської області. Фортеця налічувала 4 двори площею 9 га. З трьох сторін фортеця була оточена глибоким і широким ровом. Колись було 34 вежі, але до наших днів збереглося 24.

Нагадаємо, в основний список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО входять сім об'єктів з України, в тому числі - Києво-Печерська Лавра, Софійський собор у Києві, історичний центр Львова, Чернівецький університет (резиденція Буковинських митрополитів), пункти геодезичної дуги Струве, дерев'яні церкви українських Карпат, Херсонес.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram