ГоловнаКультура

Енн Епплбаум стала лауреатом премії Гелбера за книгу про Голодомор

«Це чудова книга про глобально важливу проблему, її всі повинні прочитати».

Енн Епплбаум стала лауреатом премії Гелбера за книгу про Голодомор
Фото: ukrainianlondon.co.uk

Американо-британська журналістка і історик Енн Епплбаум стала переможницею 28-ї щорічної премії Лайонела Гелбера. Таким чином журі відзначило її книгу «Червоне місто: війна Сталіна в Україні», повідомляє Радіо Свобода.

«Ця прекрасно написана книжка свідчить про одну з найважливіших глобальних проблем. Голодомори, тоді і зараз, є не тільки наслідком природних причини, вони також є результатом свідомого вибору, який роблять лідери. Це чудова книга про глобально важливу проблему, її всі повинні прочитати», - заявила голова журі Дженіс Стейн.

Вручення премії відбудеться 17 квітня у канадському місті Торонто, де Енн Епплбаум проведе також публічну лекцію.

Епплбаум народилася у Вашингтоні, закінчивши з відзнакою Єльський університет, після чого навчалася у Лондонській школі економіки і Оксфордському університеті. Працювала оглядачем і членом видавничої ради газети The Washington Post, пізніше - заступником головного редактора британського журналу The Speсtator.

У кінці 80-х років вона переїхала до Варшави, де в 1992 році вийшла заміж за польського політика Радислава Сікорського.

У 2003 році вийшла її найвідоміша книжка "Історія ГУЛАГу", за яку Епплбаум була удостоєна Пулітцерівської премії. У 2012 році з'явився новий бестселер Епплбаум - книжка "Залізна завіса. Придушення Східної Європи. 1944-1956". Після цього вона впритул взялася за книгу про український Голодомор.

20 листопада Енн Епплбаум прочитала лекцію у Києво-Могилянській академії про свою нову книжку, Голодомор і загальні страхи Путіна і Сталіна з приводу України. LB.ua публікував конспект цієї лекції.

Премія Лайонела Гелбера вручається за кращу книгу англійською мовою з питань міжнародної політики, метою написання якої є поглиблення публічних дебатів з важливих міжнародних питань. Премія заснована в 1989 році канадським дипломатом Лайонел Гелбером. Нагорода щорічно вручається у партнерстві з журналом Foreign Policy і Школою глобальних відносин імені Мунка. Переможець отримує грошову премію у розмірі 15 тисяч доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram