ГоловнаКультура

На фестивалі німого кіно в Італії покажуть відреставрований "Небувалий похід"

Показ пройде в супроводі музики Антона Байбакова.

На фестивалі німого кіно в Італії покажуть відреставрований "Небувалий похід"
Кадр из фильма "Небывалый поход"
Фото: Центр Довженко

На найбільшому і авторитетному фестивалі німого кіно, який проходить в італійському Порденоне, покажуть відреставрований фільм Михайла Кауфмана "Небувалий похід" 1931 року.

Про це повідомляє Центр Довженка.

Показ картини відбудеться 4 жовтня в живому супроводі колективу Антона Байбакова (він же виступив автором музики до фільму) в рамках програми "Знахідки і реставрації".

Михайло Кауфман - видатний оператор і кінорежисер. Як оператор Кауфман працював на двох фільмах Дзиги Вертова: "Одинадцятий" (1928) і "Людина з кіноапаратом". Як режисер він зняв в Україні три фільми: "Ясла" (1928, загублений), "Навесні" (1929) і "Небувалий похід" (1931).

Зйомки "Небувалого походу" тривали 14 місяців, на екрани він вийшов улітку 1931 року. Тривалий час фільм був забутий, але в 2015 році Центр Довженка відреставрував його і показав у Києві. Показ повного фільму з новою музикою, написаною композитором Антоном Байбаковим, пройшов у рамках фестивалю "Німі ночі" в Києві.

Це не перший раз, коли українська кіноспадщина представлена на кінофестивалі в Порденоне: у 2012 році там показали фільм Віктора Туріна "Провокатор" 1926 року, в 2013-му Центр Довженка підготував ретроспективу з восьми повнометражних фільмів, у тому числі "Два дні" Георгія Стабового (1929), "Шкурник" і "Хліб" Миколи Шпиковського (1929). У 2014 році в Порденоне показали ранню українську анімацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram