ГоловнаКультура

Помер абхазький письменник Фазіль Іскандер

Йому було 87 років.

Помер абхазький письменник Фазіль Іскандер
Фазиль Искандер
Фото: aris-art.ru

На 87-му році життя помер знаменитий радянський письменник Фазіль Іскандер,

Про це повідомляє "Эхо Москвы" з посиланням на голову Спілки письменників Росії Валерія Ганичева.

Фазілю Іскандеру було 87 років. Багато його книги стали радянською класикою. Його було удостоєно низки почесних нагород, у тому числі Орденів за заслуги перед Вітчизною II, III і IV ступенів, а також державної премії СРСР, премії уряду РФ і державної премії РФ у 1994 і 2014 роках.

Іскандер народився 6 березня 1929 року в Сухумі в сім'ї колишнього власника цегляного заводу іранського походження. У 1938 році його батька депортували з СРСР, відтоді Фазіль більше ніколи батька не бачив. Його виховували родичі матері-абхазки в селі Чегем.

Перша книга віршів "Гірські стежки" вийшла в Сухумі в 1957-му, наприкінці 1950-х років почав друкуватися в журналі "Юність". Прозу почав писати з 1962 року. Популярність до письменника прийшла в 1966 році після публікації повісті "Сузір'я Козлотура".

Головні книги Іскандера написані в своєрідному жанрі роман-епопея: "Сандро з Чегема", епос "Дитинство Чіка", повість-притча "Кролики і удави", есе-діалог "Думаючий про Росію і американець". Популярними стали його повісті "Людина і її околиці", "Шкільний вальс, або Енергія сорому", "Поет", "Стоянка людини", "Софічка", розповіді: "Тринадцятий подвиг Геракла", "Початок", "Півень", "Розповідь про море", "Дідусь" та інші твори. Сюжет багатьох із них розгортається в селі Чегем.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram