ГоловнаКультура

В Ізраїлі показали документальний фільм "Крим: як це було"

Прем'єра фільму пройшла в Тель-Авіві просто неба в центрі міста

У Тель-Авіві відбулася ізраїльська прем'єра документального фільму «Крим: як це було» – про українських військових-героїв, які виводили техніку з Криму під час його окупації Росією.

Як розповів LB.ua один з учасників показу, трансляція фільму проходила на тлі хмарочосів у центрі Тель-Авіва.

Фільм розповідає про долю українських офіцерів, які залишилися вірними своїй країні та присязі і вивели кораблі, літаки і вертольоти з Криму в «материкову» Україну навесні 2014 року. Прем'єра пройшла з величезним успіхом ввечері 26 травня.

Фото: Надано організаторами

«Контрастний фільм. З одного боку - військові, чесні (від слова честь), віддані своїй справі та Батьківщині, віддані тим, з ким вони пліч-о-пліч служили багато років. З іншого боку - зрада, розгубленість, задурені пропагандою неадекватні люди. Я не беруся оцінювати дії влади України, які не віддали наказ чинити опір. Чи могло це призвести до великої війни або, навпаки, все б закінчилося, не розпочавшись? Ніхто не знає. Але історія терпить і любить тих, хто повівся порядно. Не здався, не злякався, не зрадив», - зазначив після перегляду фільму один із керівників «Israeli Friends of Ukraine» В'ячеслав Фельдман.

Своєю чергою, посол України в Ізраїлі Геннадій Надоленко заявив, що дуже цінує ту щиру підтримку, яку ось уже два роки надають Україні прості ізраїльтяни.

Геннадій Надоленко
Фото: Надано організаторами
Геннадій Надоленко

Фільм демонструвався з титрами англійською мовою і викликав великий інтерес у ізраїльської публіки. Після показу український режисер з об'єднання Babylon'13 Костянтин Кляцкін відповів на численні запитання ізраїльських глядачів. 

Костянтин Кляцкін
Фото: Надано організаторами
Костянтин Кляцкін

Організатором кінопоказу стала громадська організація «Israeli Friends of Ukraine» на чолі з Ганною Жаровою. Партнерами цього проекту стали «Cluster - Disruptive Technologies Hub» і відділ абсорбції мерії Тель-Авіва за технічної підтримки Open Air Cinema.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram