ГоловнаКультура

У Лондоні відкрилися Дні українського кіно

На відкритті показали документальний фільм "Жива ватра"

У Лондоні відкрилися Дні українського кіно

10 грудня в лондонському кінотеатрі RichMix фільмом Остапа Костюка "Жива ватра" відкрилися Дні українського кіно.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua в Лондоні.

У рамках фестивалю покажуть "Поводиря" Олеся Саніна, "Трубача" Анатолія Матешка, "ТогоХтоПройшовКрізьВогонь" Михайла Іллєнка, "Білого птаха з чорною ознакою" Юрія Іллєнка та збірку найкращих українських короткометражок із 45-ї "Молодості" (зокрема фільм, що переміг у національному конкурсі - "Віддалік" Катерини Горностай).

Після фільмів будуть обговорення з глядачами, в яких візьмуть участь творці картин - режисери чи продюсери.

Крім того, в Центральному будинку спілки українців Великобританії пройде презентація проекту фільму Михайла Іллєнка "Толока".

Відбираючи фільми, організатори орієнтувалися на те, щоб показати в Лондоні картини, яких ще не бачив британський глядач. Кінотеатр RichMix, у якому проходять покази, серед іншого спеціалізується на фестивалях національних кінематографій, і програма Днів українського кіно узгоджувалася в тому числі з арт-менеджментом кінотеатру.

Організаторами Днів українського кіно виступили МКФ "Молодість" спільно з Всеукраїнським благодійним фондом Ігоря Янковського "Ініціатива в ім'я майбутнього" та за підтримки Держкіно. Це вже треті Дні українського кіно, які вони разом організовують - попередні пройшли в Мюнхені та Парижі.

Голова Держкіно Пилип Іллєнко на прес-конференції, що передувала відкриттю фестивалю, зазначив, що Дні українського кіно відкривають у знаковий для українського кінематографа день - 10 грудня в парламенті мали розглядати кілька законопроектів, що регулюють цю сферу. Зокрема законопроект про систему підтримки українського кіно, про продовження податкових пільг для кінематографістів і так далі. Але в четвер депутати не встигли розглянути ці законопроекти.

Дні українського кіно в Лондоні триватимуть до 13 грудня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram