ГоловнаКультура

Головний фігурант картинного скандалу відкинув звинувачення Нідерландів

Доброволець батальйону ОУН Гуменюк заявив, що ніколи не бачив полотен

Головний фігурант картинного скандалу відкинув звинувачення Нідерландів
Фото: Лиза Сергиенко

Доброволець батальйону ОУН, письменник Борис Гуменюк відкидає звинувачення у причетності до спроб продати викрадені в Нідерландах картини законним власникам.

Про це він заявив в інтерв'ю "Громадському радіо".

Гуменюк запевняє, що ніколи навіть не бачив полотен, а представник музею Артур Бранд сам просив його допомогти повернути картини і пропонував винагороду у розмірі 50 тис. євро.

Він також розповів, що приблизно півтора року тому з'явилася інформація про те, що в одному з будинків у передмісті Донецька в маєтку, що належить людині з близького оточення Віктора Януковича, знайшли колекцію живопису, яка може мати значну художню цінність. Про те, що це могла бути колекція, викрадена з музею Нідерландів, Гуменюк дізнався цього літа.

"Коли я дізнався про це, я вирішив поділитися цією інформацією з власниками картин. А власниками картин, з мого погляду, могло бути тільки посольство Голландії. Я зустрічався з трьома представниками посольства в Києві в липні цього року, у тому числі з представником голландської поліції. Вони мені були дуже вдячні, тому що на цій колекції вже поставили хрест 10 років тому і ніхто не очікував її знайти", - розповів Гуменюк.

За його словами, голландці самі попросили його координувати це розслідування.

Нагадаємо, Нідерланди звинуватили Україну у вимаганні €50 млн за повернення картин, вкрадених у 2005 році з Музею Західної Фрісландії в місті Хорн. За словами представника музею, картини знайшлися в Україні і зараз перебувають у руках батальйону ОУН. У справі фігурують також лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок і екс-голова СБУ Валентин Наливайченко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram