ГоловнаКультура

Переможцем 65-го Берлінале став іранський фільм "Таксі"

Джафар Панах зняв цю картину, незважаючи на домашній арешт і заборону фільмувати, накладену на 20 років

Переможцем 65-го Берлінале став іранський фільм "Таксі"
Кадр из фильма "Такси"
Фото: berlinale.de

У Берліні пройшла церемонія закриття 65-го міжнародного кінофестивалю, на якій роздали основні нагороди.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Головний приз Берлінале - "Золотого ведмедя" - міжнародне журі на чолі з американським режисером Дарреном Аронофські присудило фільму "Таксі" Джафара Панахі.

Гран-прі вручили фільму "Клуб" Пабло Ларраїна.

Нагороду за режисуру розділили між Раду Жуде, який зняв фільм "Браво!" (Румунія), і Малгожатою Шумовською ("Тіло", Польща).

Приз Альфреда Бауера за фільм, що відкриває нові перспективи, дістався фільму "Іксканул" гватемальського дебютанта Хайро Бустманте.

Приз за найкращий сценарій пішов документалістові Патрисіо Гусману за його "Перламутровий ґудзик".

Найкращими акторськими роботами визнано ролі у фільмі Ендрю Хея "45 років" - по "Срібному ведмедю" отримали Шарлотта Ремплінг і Том Кортні.

Премію за технічні досягнення отримали оператори фільму "Під електричними хмарами" Сергій Михальчук і Євген Привін, а також оператор німецького фільму "Вікторія".

Раніше в Берліні роздали призи в паралельних конкурсах і незалежних журі.

Переможцем другої за важливістю конкурсної програми Берлінале "Панорами" став бразильський фільм "Друга мати" (друге місце - "Історії наших життів" з Кенії, третє - "Жорстока любов" з Німеччини), а в документальній секції переміг британський фільм "Скажи весні, щоб цього року не приходила" (друге місце - The Yes Men Are Revolting, третє - "Іракська Одіссея"). Призи в цьому конкурсі вручають за підсумками глядацького голосування.

Найкращим фільмом основного конкурсу за версією екуменічного журі став "Перламутровий ґудзик" Патрисіо Гусмана з Чилі. У "Панорамі" найкращим фільмом став "Нед Рафл" американського режисера Хела Хартлі.

Журі міжнародної федерації кінопреси ФІПРЕССІ назвало найкращим фільмом конкурсу "Таксі" Джафара Панахі.

Приз Teddy Bear за кращий ігровий фільм на ЛГБТ-тематику отримала картина "Nasty Baby" Себастіана Сільви. Найкращою документалкою став "Новий чоловік", спеціальний приз від журі отримав фільм "Історії наших життів". Спеціальну нагороду в цій категорії отримав німецький актор Удо Кір.

Нагадаємо, 65-й Берлінський кінофестиваль проходив із 5 по 15 лютого.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram