ГоловнаКультура

Увесь Андріївський узвіз потребує термінової реставрації - директор Музею Булгакова

Якщо Київ сам не може, потрібно довірити це приватним компаніям, вважає вона.

Увесь Андріївський узвіз потребує термінової реставрації - директор Музею Булгакова
Фото: Макс Левин

Директор музею Михайла Булгакова Людмила Губіанурі вважає: якщо міська влада не здатна провести комплексну реставрацію історичних пам'ятників, то це варто довірити відповідальному перед суспільством приватному капіталу.

Таку думку вона висловила, коментуючи початок ремонту кованих сходів, що ведуть з Андріївського узвозу на Замкову гору в столиці.

"Різні організації, комітети захисту Києва сьогодні виникають лише тому, що люди відчувають безсилля перед тим, що діється в місті. І коли стає очевидно, що влада не здатна провести комплексну реконструкцію або реставрацію певного об'єкта, то до цієї справи варто залучити інші, приватні організації. І краще нехай вони нарешті зроблять хоч щось, ніж узагалі ніхто нічого не буде робити", - сказала Губіанурі.

За її словами, роботи другої черги реставрації Андріївського узвозу просуваються дуже повільно.

"Зараз на вулиці реставрують фасади будівель, зокрема й Музею Михайла Булгакова. Обіцяли, що роботи триватимуть не більш ніж три тижні. Працюють дві-три людини: одні скаржаться на недофінансування і йдуть, через тиждень є інші - і реставрація тягнеться вже другий місяць. Працюють погано і повільно. Але й на цьому спасибі, тому що за 20 років існування музею реставрація фасаду відбувається вперше. Увесь Андріївський узвіз потребує термінової реставрації. Особливо ті будинки, які зараз акуратно закриті будівельною плівкою - це проблема номер один. Інакше ми втратимо всю вулицю", - говорить Губіанурі.

Директор Музею Михайла Булгакова також наголосила, що, розпочавши реконструкцію сходів на Замкову гору, "ЕСТА Холдинг" показує приклад того, як до розвитку міста можна залучити приватні ініціативи.

"Ця компанія близька до структур Ріната Ахметова, як і Фонд "Розвиток України". А Фонд професійно провів реставраційні роботи в "Софії Київській", - нагадала Губіанурі.

Нагадаємо, сьогодні компанія "ЕСТА Холдинг" оголосила про початок першого етапу програми розвитку пішохідної інфраструктури Андріївського узвозу. У рамках цього етапу "ЕСТА" реставрує ковані сходи, що ведуть на Замкову гору. Протягом місяця відновлять утрачені сходини, плафони ліхтарів, замінять дерев'яні поручні. Сходи очистять від іржі і пофарбують. Загальна вартість робіт становитиме понад півмільйона гривень.

"ЕСТА Холдинг" планує в найближчому майбутньому профінансувати встановлення болардів (обмежувачів руху автотранспорту) і реставрувати сходи, що ведуть на Пейзажну алею. Також зараз компанія у співпраці з дизайнером Ігорем Скляревським розробляє зручну й інформативну систему навігації Андріївським узвозом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram