ГоловнаБлогиБлог Юрія Солов'я

Реформа cолідарної пенсійної системи без введення накопичувальної - це напівкрок

Сьогодні в Уряді та суспільстві серйозно дискутується питання проведення пенсійної реформи. Зважаючи на те, що належного публічного та суспільного обговорення даних кроків не відбувається, відповідно і інформація про кроки які планує здійснити Уряд обмежена. Проте, навіть з тієї інформації, яка є доступною стає зрозуміло, що Уряд планує обмежитись виключно "осучасненням" пенсій, тобто приведенням пенсій людям, які мають однаковий стаж та відрахування до однакового рівня. Подібна "реформа" вже проводилась в 2011 році і, як ми маємо можливість спостерігати сьогодні, очікуваного результату вона не дала.

Фото: 2017god.org

Відповідно, повноцінною пенсійна реформа буде тільки тоді, коли вона не обмежиться косметичними змінами, а дасть можливість людям розуміти, що їх очікує на старості, який розмір пенсії вони зможуть отримати, скільки коштів людина самостійно відклала на свій персональний накопичувальний рахунок та як ці кошти працюють в економіці. Саме тому повноцінною пенсійна реформа буде тільки тоді, коли реформа солідарної системи буде відбуватись в пакеті з введенням накопичувальної пенсійної системи. Наша пропозиція щодо впровадження цієї системи надзвичайно проста:

- людина відраховує кошти на свій персональний накопичувальний рахунок (2-7% від заробітної плати), який адмініструється Державним накопичувальним фондом в складі Пенсійного фонду України;

- по цим коштам щорічно нараховується інвестиційний дохід не нижче рівня інфляції;

 - кошти зберігаються виключно в державних банках (виплати по яких гарантуються державою);

 - кошти спрямовуються виключно в облігації внутрішньої державної позики, або розміщуються на гарантованих депозитах державних банків.

Якщо з 2018 року дана система буде введена, то це дозволить не просто відновити справедливість та серйозно мотивувати працівника до збільшення розміру заробітної плати, але й дозволить залучити в економіку держави понад 500 мільярдів гривень.

Впевнений, що дана соціально-економічна реформа буде надзвичайно потужним драйвером української економіки.

Юрій Соловей Юрій Соловей , Народний депутат України, група партії "УДАР", фракція БПП
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram