ГоловнаБлогиБлог Юрия Чевордова

Ім'я або депутатський значок?

Опозиція зважилася на відчайдушний крок по безстроковому блокуванню парламенту. Приводом стало небажання керівництва Верховної Ради, вводити в дію систему Рада-3. Тобто ту саму горезвісну сенсорну кнопку, завдяки якій, депутати вимушені будуть голосувати персонально. Влада, у свою чергу, теж уперлася і не хоче приймати вимоги опозиції, придумуючи при цьому купу відмовок.

Фото: Макс Левин

Ситуація тупикова. Або негайне введення сенсорної кнопки, або безстрокове блокування парламенту, іншими словами його параліч, що може закінчитися достроковими парламентськими виборами.

Обидві сторони, і влада і опозиція, вже заявили про готовність, в разі чого, піти на нові вибори. «Якщо опозиція продовжить блокування, це означатиме проведення нових виборів. Ми готові до будь-якого розвитку ситуації, у нас жодних проблем немає» - це позиція Партії регіонів, озвучена лідером фракції Олександром Ефремовим.

У свою чергу, відгукнулася партія « Удар», вустами Віталія Кличка, який заявив, що його фракція готова до позачергових виборів, які може оголосити Президент у випадку, якщо Верховна Рада не засідатиме більше 30 днів. Ми не виключаємо дострокових виборів. І ми готові до цього»

«Батькивщина» теж не промовчала. «Депутати налагоджені в цьому питанні дуже рішуче і готові скласти з себе депутатські повноваження. Розумієте, вони (фракція ПР) міркують по-бандітськи: "або буде по-моєму, або не буде ніяк. Для мене, для таких як Аваков, інших депутатів – ім'я важливіше, ніж депутатський значок", - заявила Александра Кужель.

Ну і сам спікер Рибак, чи то образившись, чи то втомившись, чи то ще по якихось причинах, але теж заявив, що готовий піти. "Я прийму будь-яке рішення, яке буде у Верховній Раді. Опозиція не голосувала, коли мене призначали на цю посаду, - хай проголосують за те, щоб я пішов з цієї посади. Я прийму будь-яке рішення, депутати мають на це право."

Ось така виходить картина. Чи то це колективний блеф з боку всіх сторін, чи то насправді «закусилісь» серйозно і стоятимуть до кінця, не здаючи своїх позицій. Думаю, в найближчих день - два ми це побачимо. Подія вийшла масштабною, і той, з протиборчих сторін, хто відступить, очевидно, втратить в очах своїх виборців чималу долю авторитету.

Опозиції її виборці не пробачать чергової гучної заяви, що закінчилася нічим, на зразок відмови від мандатів, що не відбулася, відразу ж після парламентських виборів.

Депутати від влади, якщо ж підуть на поводі у опозиції, тим самим продемонструють, всім хто коливаєтся, не визначився, у тому числі, внефрационим депутатам, що опозиція в цій країні щось вирішує і машина влади почала давати збій.

Якщо ж не відступить ніхто, то незабаром треба готуватися до нових виборів. Третього, поки, принаймні, не проглядається.

Юрий Чевордов Юрий Чевордов , Политический эксперт
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram