Як зробити земельні ділянки учасникам АТО справді безкоштовними

Велике починається з маленького. Задекларовані наміри наділити земельними ділянками учасників АТО безкоштовно можуть так і залишитися піаром, якщо... Якщо не діяти новому уряду і вже сьогодні.

Фото: kiev.klichko.org

Покладаю надії, що уряд прислухається до викладених у зверненні на адресу прем'єр-міністра України вимог 25 народних депутатів ударівців фракції Блоку Петра Порошенка. Упродовж виборчої кампанії влада неодноразово дкларувала наміри наділити учасників АТО земельними ділянками. Причому наголошувала, що це буде безкоштовно.

Фактично, нічого нового не запропоновано. Відповідно до пункту 14 статті 12 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", учасникам бойових дій надаються серед інших такі пільги: першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва.

Земельні ділянки можуть бути надані військовослужбовцям у власність у межах норм безоплатної приватизації, визначених статтею 121 Земельного кодексу України, а саме у таких розмірах:

- для ведення садівництва - не більше 0,12 га;

- для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 га;

- для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 га, в селищах - не більше 0,15 га, в містах - не більше 0,10 га;

- для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 гектара.

Проте на практиці, для того щоб будь-який учасник АТО сьогодні отримав земельну ділянку, він має викласти з власної кишені суму в кілька тисяч гривень на оплату низки робіт і послуг. Це і складання проектів землеустрою, геодезичні заміри, і послуги кадастру. Тож сума в кілька тисяч набігає мало не одразу.

Враховуючи, рівень заробітної плати, котру держава виплачує учасникам АТО, тільки на розробку документації можна витратити більше місячної зарплати.

Фінансовий ресурс для того, щоб кожного учасника АТО (в межах відкритих цифр Міністерства оборони України – 50 тис. учасників) забезпечити відповідною документацією на відведення земельних ділянок не такий вже й значний – біля 15-20 млн. грн.

Нове, як відомо - давно забуте старе. Прикладом реалізації механізму безоплатного оформлення та видачі громадянам України у 2009 році державних актів на право власності на земельні ділянки для будівництва та обслуговування жилого будинку і господарських будівель, ведення особистого селянського господарства в межах населених пунктів та садівництва у розмірах, визначених статтею 121 Земельного кодексу України була постанова КМУ від 5 серпня 2009 р. № 844 «Деякі питання реалізації права власності на землю громадянами України у 2009 році».

Тож сьогодні ми звернулися на адресу А. Яценюка з вимогою доручити Держземагенству разом із зацікавленими представниками Мінфіну, Мінекономіки, Мін’юсту, здійснити невідкладну розробку постанови Кабінету Міністрів України, котра б визначала механізм спрощеної процедури безоплатного оформлення та видачі учасникам АТО державних актів на право власності на земельні ділянки (видатки на складання технічної документації відповідних проектів відведення та оплату послуг кадастру мають покриватися за рахунок коштів Державного бюджету України)

Сподіваємося на швидку реакцію уряду! Чекаємо на постанову і відображення цього рядка у Державному бюджеті України.

Ярослав Дубневич Ярослав Дубневич , Народний депутат України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram