ГоловнаБлогиБлог Виталия Тараненко

Епістолярний казус хмельницьких бютівців

Виборча лихоманка, яка з космічною швидкістю наближається в Україну, підштовхує політичних гравців знову і знову заявляти про вірність своєму лідеру та вклонятися перед його величністю. Схожий “коник” 14 лютого викинули делегати XV конференції Хмельницької міської організації ВО “Батьківщина”. Вони написали листа Юлії Тимошенко, не шкодуючи для цього барвистих епітетів та метафор. Питання в тому, чи буде виправдана реакція Юлії Володимирівни, коли вона поближче ознайомиться з цією епістолярною “вірністю” однопартійців?

Лев Бірюк
Фото: ye.ua
Лев Бірюк

У цій історії з листом простежуються певні невідповідності. Насамперед його зміст озвучував перед партійцями народний депутат від БЮТ Лев Бірюк. Саме він на початку вересня минулого року удостоївся від Президента Віктора Януковича почесної державної нагороди — ордену “За заслуги” III ступеня. Згодом Лев Васильович у хмельницькій пресі відхрестився від біло-блакитної присутності у власній біографії: “Подання на те, щоб мене нагородили орденом “За заслуги” ІІІ ступеня було ще 3 квітня 2009 року. Але Ющенко тоді не підписав. І я не вирішую, чи дадуть мені орден чи ні. А Янукович підняв архів, і підписав указ. Для мене це було дуже несподівано. Але ж я не отримав нагороду за заслуги перед Януковичем, а за заслуги перед державою”, — виправдовувався він. Натомість прес-служба БЮТ негативно оцінила спробу глави держави бути лояльним до опозиції, наголосивши, що “опозиціонери не мають права приймати будь-які нагороди із рук людини, яка будує диктатуру та здійснює політичні репресії”.

Інший факт, що стосується бютівського епістолярного жанру, — це питання авторства. Судячи з реакції нардепа “БЮТ-Батьківщина” і водночас голови Хмельницької обласної партійної організації ВО “Батьківщина” Василя Кравчука, достеменно не відомо, хто працював над листом для Юлі. “Не знаю, але судячи з пафосу — це Бірюк. Точно не можу сказати, хто писав листа”, — знизував плечима партійний керманич. Що ж, така поведінка зайвий раз підтверджує підкилимні ігри у бютівському середовищі та гаряче бажання бути у ролі “Пилипа з конопель”.

Чомусь аура листа-підтримки Тимошенко динамічно перегукується з нещодавнім лакейством так званої української інтелігенції. На початку серпня минулого року окремі “світила” забили письмовий “поклін” перед Януковичем, заявивши: “У протистоянні між громадянами і корупційною системою, що от уже двадцять років душить громадянське суспільство, Ви, пане Президент, твердо стоїте на стороні народу… Йдіть відважно обраною Вами дорогою — реформуйте Україну, не допустіть згортання реформ, ламайте корупцію і ведіть державу до демократичного урядування. З вами — народ”. Очевидно, весь сир-бор через те, що за мету ставилась клятва на вірність лідеру “Батьківщини”, що у дійсності виглядає зовсім не так. На жаль.

…Тим часом з трибуни голова Хмельницької міської партійної організації ВО “Батьківщина” Валерій Лесков щиро звітував перед делегатами за витрачену партійну скарбницю. Виявляється, що на різні акції-протесту, у тому числі біля Печерського райсуду було витрачено 81 тис. грн. Це при тому, що бюджет попередніх виборчих кампаній у підтримку бютівських кандидатів, що фінансувався центральним партійним офісом, вимірювався не десятками тисяч гривень, а сотнями.

Лист хмельницьких бютівців доТимошенко
Фото: Віталій Тараненко
Лист хмельницьких бютівців доТимошенко

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram