ГоловнаБлогиБлог Віталія Сташука

У депутатському корпусі повагу викликають ті люди, які глибоко компетентні й продуктивні в законотворчому процесі

Рік тому нова Верховна Рада України розпочала свою роботу. За цей час парламентом було прийнято 765 законопроектів і постанов. Чи переросла ця кількість в нову якість? Можу сказати одне: критичних зауважень багато, але є і певні результати.

Фото: https://www.facebook.com/iryna.gerashchenko

Звісно, не є секретом, що Коаліційна угода в тому вигляді, в якому вона була сформульована, на сьогодні не виконана. Але є непоганий результат законодавчого забезпечення з багатьох питань, наприклад, у сфері обороноздатності країни. Відбувається масова модернізація та виробництво нового озброєння, посилено соціальний захист військовослужбовців. В бюджеті 2016 року планується фінансування оборони бюджеті на рівні 5% ВВП. В цій сфері був і є найбільший рівень консолідації парламенту.Що стосується блоку законодавчого забезпечення боротьби з корупцією – основи та бази для багатьох змін - тут теж є результат. Багато зроблено для усунення умов здійснення корупційних дій, насамперед, через відкриття інформації. Реєстри Мінюсту, електронні закупівлі, запровадження порталів з відкритими даними та відкритим бюджетом – це ті кроки, які вдалося здійснити Кабміну за цей рік.

Так, в сфері економічних реформ зроблено ще недостатньо. В цих питаннях виникає набагато більше дискусій. Але, я думаю, що до кінця року буде схвалено нову модель податкової системи, і вже на її базі буде побудований новий бюджет. Тоді за підсумками календарного року можна буде оцінювати наскільки ми далеко просунулись. Сподіваюсь, що парламент не дасть «зависнути» цим важливим питанням.

Окремо хочу відзначити, що нинішній парламент змінився на краще. Але у нас така тенденція у суспільстві - люди більше знають тих, хто шумить і б’ється. А в депутатському корпусі повагу викликають ті люди, які глибоко компетентні й продуктивні в законотворчому процесі. В цьому є певний дисонанс. Хоча, з іншого боку, цінність парламенту в тому, що там є різні люди з різними точками зору. В парламенті існує певна кількість кваліфікованих людей, які пропонують справді цікаві законопроекти, але є і ті, для яких парламентська робота, так би мовити, чужа. І це видно по ним.

Безперечно, за цей рік зроблено ще не достатньо і люди чекають на більш відчутні зміни. Зараз стоїть гостра потреба у вдосконаленні діяльності Уряду, заміни міністрів, які не справляються з роботою. Перезавантаження урядової команди – це спільна справа всієї української влади. Нам треба виробити ефективнішу взаємодію між парламентом і Урядом. Без підтримки коаліції Уряд не може впроваджувати реформи. Попереду нас чекають прийняття бюджету на 2016 рік та проведення податкової реформи. Задля цього українська влада має працювати як єдина команда.

Віталій Сташук Віталій Сташук , Народний депутат України 8-го скликання (виборчий округ № 212, м.Київ, від ПП "Народний фронт")
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram