ГоловнаБлогиБлог Сергія Капліна

Погреби-2, або код до перемоги опозиції

Село Погреби – знакове місце для української опозиції. Нагадаю, що 15 січня відбулися повторні вибори депутата Броварської районної ради по одномандатному мажоритарному виборчому округу №17. Політичні пристрасті в населеному пункті Погреби просто вирували останні місяці.

Погреби-2, або код до перемоги опозиції

За В’ячеслава Суботіна (БЮТ) було віддано 239 голосів проти 71 голосу за Володимира Радченка (ПР). Пристрасті навколо цих виборів відомі усій країні і те як «регіонали» в чергове сфальшували результати також. Це не головне – головне те, що опозиція може перемагати як по мажоритарні, так і, увага, на одномандатному окрузі. Як?

Є ще одне село Погреби, але у Полтавській області, Глобинського району. По результатам минулорічних виборів до місцевих органів влади, там були зафіксовані наступні результати: кількість виборців 718. Проголосували так: до обласної ради – Фронт Змін (158), БЮТ (141), ПР (134); за мажоритарника - Фронт Змін (266), БЮТ (186), ПР (102).

Отже, за цих умов якщо б межі села Погреби на Полтавщині та Київщині співпадали з кордонами України, опозиція б мала новий уряд, більшість у парламенті та свого президента. Словом, отримала б повноцінний мандат для необхідних реформ.

Після виборів. Найцікавіше.

Вибори «по мажоритарці» виграв таки «бютівець», який є один з керівників великого агрохолдингу «Астарта», тепер, увага, дружно голосує в обласній раді з регіоналами.

Голова адміністрації району, де відбувалися вибори і переміг цей «бютівець», поїхав працювати до Києва у ту ж саму Астарту. Звісно, цей переможець не їздив пікетувати суд коли судили Тимошенко й не оголошував протестів у обласній раді чи на мітингах. У районі закривають школу за школою, лікарню за лікарнею. Проте, народний обранець покірно мовчить на вимоги його виборців втрутитися в ситуацію.

Опозиції важливо виграти вибори. Однак, багато хто з опозиціонерів «в’їде» у ВРУ на довірі людей до опозиції як явища, а не до її лідерів чи мажоритарників чи перших п’ятірок партій. Якщо, протягом року партійні лідери не збудують чіткої системи для забезпечення відповідальності кожного опозиціонера, опозиція зникне як поняття і тоді тільки революція або громадянська війна. Чи розуміє це КОД, чи розуміє, що може своєю злочинною короткозорістю розпалити полум’я трагічних та невідворотних подій?

Сергій Каплін Сергій Каплін , Народний депутат, представник профспілок в Парламенті, лідер Партії простих людей
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram