ГоловнаБлоги

Землеробство майбутнього та українські реалії

Ефективне використання ресурсів - необхідна умова розвитку землеробства та запорука конкурентоспроможності аграрного сектору. Для досягнення найкращих результатів передові країни почали широко застосовувати точне землеробство та «розумні технології». Це дозволяє не лише автоматизувати і оптимізувати виробничі процеси, але й суттєво зменшити витрати, підвищити рентабельність виробництва та якість кінцевого продукту.

Фото: Макс Левин

Точне землеробство — це ефективна стратегія управління, яка полягає у використанні сучасних інформаційних технологій для отримання точних даних про територію, щоб максимально ефективного використовувати земельні ресурси. Іншими словами, це оптимальне управління для кожного квадратного метра поля.

Воно починається з принципу «look-think-act»: спостерігаємо і аналізуємо, і тільки потім - діємо. Так, за допомогою використання спеціальних датчиків та програм, систем глобального позиціонування, аерофотознімків і знімків з супутників тощо, можна оцінювати біохімічні властивості ґрунтів та контролювати їх родючість. Найбільш важливим питанням є знаходження оптимального рівня використання добрив і хімікатів. Наприклад, завдяки знімкам можна дізнатися, що на певній ділянці добрив вдосталь, на інших - навпаки, недостатньо. Тобто, застосовується диференційований підхід до кожної окремої ділянки. Це дозволяє ефективно розподілити ресурси і заощаджувати. Крім аналізу ґрунтів, використовується спеціальне програмне забезпечення для техніки. Фермер програмує сівалку або обприскувач: тут потрібно сіяти більше, а там - обприскувати більше. Сьогодні навіть створені роботи для прополювання бур’янів. Вони запрограмовані на пересування в рамках заданих координат. Робот їздить між рядами і вириває бур'яни. Раніше про таке неможливо було й уявити. Розповсюджені також трактори з мікропроцесорами. Це дозволяє не тільки контролювати і регулювати технологічні параметри, але і показувати фактичну робочу швидкість, обсяг виконаної роботи, параметри двигуна і витрати палива. Всі ці розумні технології допомагають перерозподілити витрати і оптимізувати прибуток з кожної частини поля. Загалом системи точного землеробства окуповуються досить швидко: знижуються витрати, підвищується врожайність, якість земель.

На жаль, у нас принципи розумного землеробства використовуються лише обмеженою кількістю великих компаній. Інші - продовжують працювати по-старому. Вони не готові як технологічно, так і морально. Чомусь існує стереотип, що все нове - то вороже, особливо це стосується невеликих господарств. Як наслідок, неефективне використання ґрунту, низька врожайність і збільшення собівартості вирощування. Але навіть середні і малі господарства можуть з легкістю отримати ефект від використання окремих елементів точного землеробства. Тому майбутнє вітчизняного АПК - лише за високотехнологічним виробництвом, в тому числі «розумним» землеробством.

Олексій Павленко Олексій Павленко , Міністр аграрної політики та продовольства України (2014-2016)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram