ГоловнаБлогиБлог Олени Галушки

Крадена електрика?

Електрика ніколи раніше не була для киян дефіцитом. Втім, сьогодні ситуація змінилася: брак українського вугілля для виробництва електроенергії, необхідність забезпечувати електрикою східні регіони, станції яких працюють на мінімумі, очевидно, можуть мати відчутний вплив на її розподіл.

Фото: Вадим Крутивус

А, на жаль, за роки постійних дотацій населенню за житлово-комунальні послуги, люди не навчились економити та цінувати енергію. Замінити лампочки на енергозберігаючі; вимикати світло в кімнаті, коли йдеш на кухню; вмикати пральну чи посудомийну машину не в години пікового навантаження – дотримання цих та десятків інших простих правил могли б зекономити мільйони гривень.

Втім, не вся електрика обліковується, незважаючи на те, що лічильники на світло стоять майже всюди – як на підприємствах і установах, так і в домівках людей. Особливе місце серед необлікованої електрики належить тій, яку без дозволу беруть тимчасові споруди – МАФи.

За неофіційною інформацією, у Києві більше 20 тис. малих архітектурних форм, офіційної цифри не називає ніхто. Я надіслала депутатське звернення до ПАТ «Київенерго» та КП «КиївМіськСвітло» щодо кількості укладених договорів на постачання електроенергії з МАФами. Перші відповіли, що в системі обліку договорів вони не класифікують клієнтів як МАФ, другі все ще мовчать. Правда, до мереж «КиївМіськСвітла» підключаються значно рідше, адже вдень по них не йде струм.

Яким чином виглядає схема? Власник МАФу від електричного щитка або ж трансформаторної будки прокладає власний кабель до свого об’єкту. У цьому об’єкті найчастіше навіть стоїть засіб обліку, а сумлінний власник – оплачує рахунки. Втім, в цей кабель «врізаються» інші власники МАФів, менш сумлінні. Звичайно, захопленої «по дорозі» електроенергії лічильник не бачить, відповідно - облікувати не може.

На перший погляд здається, що електрику крадуть не безпосередньо в киян, а в «Київенерго». Втім, це не зовсім так. Кияни оплачують за показами власних квартирних лічильників, тоді як «врізаються» до електричних щитків, що стоять на вулиці. Не варто забувати, що втрати в електричних мережах за різними підрахунками сягають від 12 до 18%, і ці витрати компенсуються споживачами, тобто киянами. Ймовірно, частка краденої МАФами електрики також там присутня.

Прекрасно, що комісія, до складу якої входять представники райдержадміністрацій, «Київенерго», «КиївМіськСвітло» та інших профільних установ, розпочали роботу над виявленням нелегальних підключень тимчасових споруд до мереж електропостачання. Втім, як показує досвід боротьби з незаконними МАФами: там, де їх прибирають, через кілька днів з’являються нові.

Що я вважаю за потрібне зробити?

Перш за все, максимально легалізувати відносини постачальника електрики та МАФів, укласти договори на споживання електроенергії зі всіма тимчасовими спорудами, які отримують дозволи на діяльність в 2014 році відповідно до недавно прийнятого Київрадою рішення. Звичайно, що і зараз за електрику платять – тільки кошти попадають не компанії, а окремим особам, які вдають, що не бачать зайвих мереж, чим поглиблюють борг споживачів перед «Київенерго» та множать корупцію.

Практика показує, що просто демонтаж сторонніх мереж живлення тимчасових споруд найчастіше призводить до того, що через кілька днів їх монтують знову, але і без цього ніяк – адже незаконно встановленим МАФам не можна дозволяти споживати електрику, за яку платитимуть кияни, і яка цього року ще й дуже дефіцитна.

В цьому випадку варто зробити процес боротьби з несумлінними власниками тимчасових споруд публічним – а саме: публікувати на сайті КМДА їх список, щоб забезпечити контроль громадськості за тим, чи вони не підключились до мереж знову.

Кияни хочуть жити у зручному красивому місті, і вони не хочуть платити за вкрадене іншими. Я впевнена, що якщо громадськість долучати до боротьби із МАФами, які незаконно споживають електрику, вони залюбки допоможуть встановити якісний контроль за діяльністю несумлінних власників цих споруд.

Олена Галушка Олена Галушка , Депутат Київради, заступник голови постійної комісії з питань ЖКГ та ПЕК, Член Правління ГО "Свідомі"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram