Шоста поїздка на Схід. Записки волонтера

Коли їздили вперше - соняшники ще не цвіли. Тепер їх вже збирають комбайни. Вперше Луганщина зустріла нас дощем. Це вказує, що дощовики (майже 300 на кожну з частин які відвідали - 3 ТРО, 80 ОАБр і 24 ОМБр) ми привезли дуже і дуже вчасно. Теплий одяг і утеплена форма - питання номер один для всіх частин. Перший тиждень дощів, думаю знищить більшість армійських берців, так що...

Фото: Олександр Ганущин

Шоломи і надалі залишаються найбільш затребуваною одиницею індивідуальної амуніції.

Питання номер 2 - Техніка. Все що на колесах і на гусеницях добряче зносилося і потребує постійного ремонту. Сотні позицій деталей, ремкомплекти і колеса сьогодні фактично означають рівень боєздатності частини. Маленька показова деталь: транспорт 24 ОМБр, котрим ми вшосте мали доставити 20 тон допомоги, вже будучи завантаженим, зранку не зміг виїхати (зара вирішуємо це питання). Нерозмитнені машини, в тому числі буси і вантажні потрібні як повітря, чи навіть більше.

Звістку про наміри обварити всю бронетехніку екранами зустріли вкрай схвально, результати випробовувань слухали дуже уважно, наступного разу нас чекатимуть власне з цим.

Індивідуальні аптечки викликали вибух емоцій - цього явища у військах зовсім немає. По суті такий же елемент індивідуального захисту як і бронежилет. На сьогодні вкрай затребувані речі.

Оптика. Для артилерії і спецури. Особливо для першої категорії.

Кілька слів про бойовий дух. Розстріл РСЗО "Смерч" попередніх місць дислокацій, відсутність скоординованого відходу звісно породив тисячі, скажімо так "запитань" на адресу командування. Однак більшість офіцерського і рядового складу з якими вдалося поспілкуватися мислять категорично - здавати території, іти на якісь поступки після того що мало місце неприпустимо. Їх, воїнів заклик до держави - давайте побільше зброї і армійської техніки, до волонтерів - не забувайте нас!

Ага мало не забув. Кількість волонтерів з Харкова готових допомагати росте на дріжджах, що тішить і навіть дуже. Коли поруч з тобою розвантажує транспорт понад 50 харків'ян відчуваєш, що "Схід і Захід разом!" вже не лише гасло...

Так що - роботи у нас дуже багато! Слава Україні!!!

Олександр Ганущин Олександр Ганущин , Голова Львівської обласної ради (2015-2020)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram