Дев’ять кілограмів риби споживає один українець за рік. Про це свідчать дані Асоціації рибалок України за підсумками 2016 року. Важливо відзначити, що Світова організація охорони здоров’я рекомендує одній людині протягом року споживати не менше 19,6 кг.
За останні три роки споживання риби в Україні скоротилося майже вдвічі. Наразі 85% усієї риби, що продається на ринку України привозять з закордону, що суттєво впливає на її ціну.
«До 2013 року пересічний українець з’їдав близько 16 кг риби на рік. Внаслідок анексії Криму, Україна втратила два рибних порти та риболовецькі флоти в Севастополі й Керчі, не кажучи вже про низку великих рибзаводів», – підкреслює керівник економічних програм ІСЕД Ярослав Жаліло.
За словами експерта, до анексії Криму вилов риби та інших морепродуктів у чорноморському басейні Криму досягав 80 тисяч тон на рік.
Матеріал підготували експерти ІСЕД