ГоловнаБлогиБлог Ирины Бережной

"Ваше право с Ириной Бережной" - программа от 26 апреля

LB.ua публикует текст авторской юридической программы «Ваше право с Ириной Бережной». На нашем сайте вы сможете прочитать в текстовом виде выпуски, которые будут еженедельно обновляться. Свои вопросы к Ирине Бережной и Ирине Калинской отправляйте на электронный адрес [email protected].

Фото: dkvartal-nsk.ru

У Галини Іванівни з м. Дніпропетровська виникла проблема з узаконенням самочинного будівництва. Просить допомогти їй порадою, як бути в цій ситуації.

Шановна Галина Іванівна!

Узаконити самочинне будівництво, можна як позасудовим, так і судовим шляхом.

Позасудовий шлях передбачає проходження всієї законодавчо передбаченої процедури легального будівництва, а також сплату штрафів за правопорушення у сфері містобудування, що ви з розповіді вже намагались зробити.

Також, частинами 3-5 ст.376 ЦК України передбачено, що право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети. Для цього потрібно:

1. Оформлення правовстановлювальних документів на земельну ділянку під уже збудоване нерухоме майно (шляхом приватизації, купівлі-продажу, міни, оренди земельної ділянки тощо). Відповідно до Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель» від 19 червня 2003 р. № 963-IV (фактичне використання земельної ділянки до оформлення правовстановлювальних документів на земельну ділянку, проте за наявності відповідного рішення органу виконавчої влади чи місцевого самоврядування про її передачу у власність або надання у користування (оренду) або за наявності вчиненого правочину щодо такої земельної ділянки, не вважається самовільним зайняттям земельної ділянки).

2. Підтвердження витрат забудовника на здійснення самочинного будівництва (договори підряду, рахунки-фактури, платіжні доручення на оплату будівельних робіт і матеріалів, оренду обладнання й техніки, акти прийому-передачі виконаних будівельних робіт тощо).

3. Сплата штрафів за правопорушення у сфері містобудування.

4. Підтвердження відповідності збудованого об’єкта державним будівельним нормам, пожежним, санітарним та іншим правилам (технічні висновки спеціалізованої проектної організації про відповідність об’єкта державним будівельним нормам і правилам, висновки державних служб щодо відповідності об’єкта вимогам пожежних, санітарних та екологічних норм і правил тощо).

5. Підтвердження відсутності порушення прав інших осіб (підтвердження відповідності збудованого об’єкта державним будівельним нормам, пожежним, санітарним та іншим правилам, а також доведення використання земельної ділянки за цільовим призначенням можуть бути доказами відсутності порушення прав інших осіб).

6. Звернення до суду з позовом про визнання права власності на об’єкт самочинного будівництва. Відповідно до ст. 392 ЦК України власник майна може подати позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також при втраті документа, який засвідчує право власності. У випадку визнання права власності на об’єкт самочинного будівництва забудовник, як правило, звертається до органів БТІ із заявою про реєстрацію права власності на об’єкт самочинного будівництва, отримує відмову, а потім звертається з позовом до суду.

7. Введення об’єкта будівництва в експлуатацію. На підставі п. 1.6 Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно реєстрації підлягають права власності тільки на прийняті в експлуатацію об’єкти нерухомого майна. Звертаємо увагу, що рішення суду є правовстановлювальним документом, який засвідчує право власності на нерухоме майно, однак суд не приймає об’єкти нерухомості в експлуатацію, оскільки це віднесено виключно до компетенції державних приймальних комісій. Тому після рішення суду про визнання права власності забудовника на об’єкт самочинного будівництва ви повинні ввести такий об’єкт в експлуатацію у встановленому законодавством порядку..

З моменту державної реєстрації права власності на об’єкт самочинного будівництва забудовник стає законним власником збудованого об’єкта нерухомого майна.

Пан Олександр вважає, що його не законно звільнили з автопарку, де він працював водієм з 1.11.11 по 18.11.11. Мало того, що роботодавець не оплатив відпрацьовані дні, так ще й звільнив пана Олександра за ст. 28, як такого, що не пройшов випробувальний термін.

Шановний пане Олександр!

Дійсно в вашому випадку вбачається порушення трудового законодавства (ст. 28, 31, 116 КЗпП України) про що свідчить наданий вами висновок Управління праці та соціального захисту населення, де детально роз’яснено що саме було порушено роботодавцем. Тому, якщо ви не дійдете згоди з роботодавцем, маєте право звертатися до суду.

В разі судового розгляду, порушені права робітника законодавчо більш захищені, тому є всі підстави вважати, що ваші права будуть відновлені.

Ганна Михайлівна з Полтави декілька років тому вложила 5 тис. гривень у кредитну спілку. Згодом спілка розпалась, а грошей слухачці ніхто не повернув. Ганна Михайлівна звернулась до суду, і за його рішенням їй повинні були повернути кошти. Виконавчий лист вже майже 2 роки знаходиться у виконавчій службі, а рішення суду досі не виконано.

Шановна Ганна Михайлівна!

Взагалі, за законом у державного виконавця є 6 місяців на виконання судового рішення (ст. 30 п 2 ЗУ «Про виконавче провадження»). Якщо ж рішення не виконується або виконується неналежно, то ви маєте право звернутися зі скаргою до начальника відділу, якому безпосередньо підпорядкований державний виконавець, або до керівника відповідного органу державної виконавчої служби вищого рівня, чи до суду (ст. 82 п 1 даного Закону).

Федір Григорович заключив договір з СПД «Експерт», за яким йому повинні були позичити певну суму грошей, але перед тим він був змушений заплатити СПД 3 тис. гривень. Своїх грошей Федір Григорович звичайно не дочекався.

Шановний Федір Григорович!

Як вбачається із договору, розірвати його ви мали право протягом 6 (шести) календарних днів без будь-яких штрафних санкцій, направивши лист на адресу центрального офісу Виконавця та додавши до листа копію банківської довідки про відкриття поточного рахунку, куди вам мали повернути кошти на протязі 30 днів з моменту отримання заяви (зазначимо що лист потрібно було надсилати з повідомленням про вручення). Якщо ви виконали все з дотриманням цього пункту договору, а кошти так і не були повернені і немає ніякої реакції на ваш лист-вимогу, в якому ви мали попередити Виконавця про відповідальність в судовому порядку, ви маєте право звернутися до суду (пункт 5.3 договору). На підтвердження ваших вимог вам потрібно додати до позову копію договору, підтвердження надсилання та отримання Виконавцем вашого листа, копію довідки з банку та копію листа-вимоги.

Андрій Володимирович вважає, що його та його дружину незаконно звільнили з лікарні, де вони працювали. Незаконність рішення головного лікаря підтвердила перевірка інспекції праці. Прокуратура не знайшла ознак злочину у діях керівника, водночас стосовно нього розслідується справа про хабарництво. Як діяти, щоб покарати колишнього керівника?

Шановний Андрій Володимирович!

Головний лікар мав розпорядження районної ради на скорочення штату. Він діяв цілком законно. Саме тому прокуратура відмовила вам в порушенні кримінальної справи. Якщо вас щось не влаштовувало, ви тоді мали право звернутися до суду з позовом про поновлення вас на посаді. Зараз всі строки вже сплинули. Тож, облиште цю справу.

Що стосується питання хабарництва, то повинні дочекатися рішення суду, але це до вас безпосередньо жодного відношення немає.

Наталія Юріївна з Чернігова має проблему з переоформленням придбаної через біржу квартири. Нотаріус відмовляється переоформлювати документи, оскільки угода купівлі-продажу свого часу не буда нотаріально посвідчена.

Шановна Наталія Юріївна!

Згідно вимог ст. 227 ЦКУ в редакції 1963 року, такий договір підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню. Більше того, ЦКУ та Інструкція про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України містить чіткий перелік договорів, які підлягають обов’язковому нотаріальному посвідченню. До них зокрема належить і договір про відчуження (купівлю-продаж, міну, дарування або довічне утримання) житлового будинку та іншого нерухомого майна.

На сьогоднішній день ви не маєте права розпоряджатися вашою квартирою (подарувати дочці), оскільки ваш договір зобов’язаний був бути посвідчений нотаріально.

З літа 2010 року в Україні з’явився реєстр прав власності. Якщо БТІ на ваше прохання надасть вам цей витяг і ви залишитесь там як власник квартири, тоді нотаріус не зможе вам відмовити.

Сину Юлії Антонівна зняли 3-тю групу інвалідності, як вона вважає - без законних на то підстав. Вона просить допомогти їй відновити справедливість.

Фото: Макс Левин

Шановна Юлія Антонівна!

Дійсно вам потрібно проходити щорічний повторний огляд для підтвердження інвалідності в МСЕК (медико-соціальна експертна комісія). Для переогляду вам доведеться знову отримувати направлення лікаря або органів соціального захисту та проходити всі необхідні обстеження. Якщо показники характеру захворювання та результатів обстеження будуть позитивними, і зі стабільною тенденцією до поліпшення, то інвалідність можуть зняти.

Якщо ви вважаєте необґрунтованим зняття інвалідності, вам слід звернутися із заявою до головного обласного бюро або до вищестоящого закладу для проведення медико-соціальної експертизи на більш високому рівні. Зробити це потрібно протягом одного місяця після того, як інвалідність зняли. Додаткових документів та обстежень надавати не потрібно. Протягом одного місяця вам повинні провести повторну медико-соціальну експертизу. Якщо і повторна експертиза вас не задовольнить, то потрібно звертатися із заявою до суду. До заяви потрібен детальний опис обставин і копії документів, на підставі яких вам зняли інвалідність. Термін позовної давності по відновленню інвалідності або групи - 3 роки. Якщо за рішенням суду визнають дії і рішення медико-соціальних комісій незаконними, то групу інвалідності відновлять і відшкодують завдану вам шкоду.

Павло Олексійович запитує, яким чином змусити ремонтну майстерню повернути інструменти, здані в ремонт, чи варто звертатися до суду та чи вистачить для звернення до суду квитанції, у якій не вказано навіть дати виконання замовлення.

Шановний Павло Олексійович!

Ви прийшли, віддали інструменти, жодного письмового документу не взяли, договір не склали, у вас є лише квитанція. То ж вся ця ситуація сталася через вашу необачність. А за судовий збір ви заплатите більше, ніж коштує полагодити інструменти. Єдине, що можна вам порадити - прийти до майстерні і забрати власні інструменти. Або напишіть письмову претензію на ім’я директора цієї майстерні з вимогою віддати вам полагодженні інструменти. Якщо ви не отримаєте відповіді – то це буде підставою звернення до суду.

Ирина Бережная Ирина Бережная , Ведущая программы "Ваше право с Ириной Бережной"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram