ГоловнаБлогиБлог Олександра Аронця

СБУ та УБОЗ взялися за патріотичні спільноти в соцмережах та вербують людей

Вчора зі мною сконтактував один із адміністраторів найбільшої патріотичної й антивладної групи в соцмережі «Вконтакті» «Ми – Патріоти України», яка налічує близько 170 тисяч учасників. Хлопець повідомив, що на колег-адміністраторів їхньої групи почався тиск і залякування з боку СБУ та УБОЗУ.

Фото: Макс Левин

Зокрема львів’янина Романа Чернецького, одного з адміністраторів, 16 жовтня викликали в УБОЗ (Управління боротьби з організованою злочинністю) щодо діяльності спільноти "Ми – Патріоти України". За словами Романа, бажання поспілкуватися проявили начебто якісь "вершки" з Києва, котрі ще залишилися після приїзду міністра внутрішніх справ Захарченка до Львова. Під час «спілкування» натякали на підривну діяльність Інтернет-спільноти супроти теперішнього режиму. Проте поводилися міліціянти доволі адекватно, нічого конкретного не приписували, зводили до того, що це просто виховна бесіда. Романа схиляли до співпраці з СБУ.

А вчора, 24 жовтня, до ще одного з адміністраторів групи – вінничанина Сергія Шайдаюка – навідалися невідомі особи, що представилися співробітниками СБУ. Вирахувавши по ip-адресі місце перебування адміністратора з псевдо «Пересічний Українець», вийшли сбушники спершу на брата Сергія. За словами хлопця, його брата, який перебуває на лікарняному, викликали на роботу – в лікарню, де він працює. По приходу на робоче місце його оточили працівники СБУ, які відмовилися пред’явити посвідчення, та почали випитувати про діяльність спільноти і чи це він володіє сторінкою адміністратора Інтернет-спільноти. Згодом, коли силовики виявили, що сторінка належить братові хлопця, примусили викликати Сергія. Нічого не запідозрюючи, Сергій приїхав до брата, де його одразу ж оточили працівники СБУ та відвели у складське приміщення сусідньої будівлі, де посадили на стілець задля проведення допиту.

Під час розмови Сергієві сказали, що в спільноті «Ми – Патріоти України» були заклики до масових заворушень у разі фальсифікацій виборів. Силовики почали погрожувати хлопцеві кримінальною відповідальністю, адже це начебто «заклик до повалення режиму». Сергія запевнили: якщо після виборів будуть заворушення, то він понесе за це відповідальність. Також погрожували, що дістануться до родини. Сказали, що звільнять брата, а особисто хлопець ніколи не знайде роботи. Після цього Сергія поставили перед вибором: або його везуть у райвідділок і «оформляють», або хлопець дає доступ до сторінки адміністратора «Пересічний Українець», якою він керує. Сбушники одразу змінили пароль до сторінки і перереєстрували її на себе. Представник СБУ зазначив, що вони будуть контролювати все, що відбувається в групі, та читатимуть персональну переписку адміністраторів. Сергієві порекомендували створити нову сторінку й стати новим адміністратором спільноти, однак надалі писати тільки на «патріотичні теми».

На запитання, які ж це такі патріотичні, йому відповіли, що «чоловік має мати дружину, дітей, ходити на роботу і дивитись ТБ-новини» – саме в такому стилі й потрібно писати. В підсумку Сергієві дали папір і наказали писати зобов’язання про нерозголошення всього, що там відбувалося, та зобов’язання співпрацювати з СБУ. Опісля Сергієві присвоїли псевдо «Пересічний». Також дали номер телефону +380638738757 якогось Максима Віталійовича, якому потрібно подзвонити днями, щоби той розповів про плани подальшої співпраці.  Однак після того, як Сергія відпустили, він сконтактував з іншими адміністраторами Інтернет-спільноти, які видалили з адміністрації вже «сбушного» користувача «Пересічний Українець». Також під час допиту Сергій почув, як співробітники СБУ між собою говорили про те, що їдуть і до іншого адміністратора спільноти в мережі «Вконтакті» – Дмитра з Одеси.

Велике прохання до журналістів максимально поширити інформацію, оскільки в ці дні відбувається планомірне захоплення інформаційного простору України. Ось уже кілька днів йдуть ddos-атаки на сайт Всеукраїнського об’єднання «Свобода», а також, як відомо, схоже відбувається з сайтами наших партнерів – ВО «Батьківщина», Арсенія Яценюка та Анатолія Гриценка. Наступним етапом, звісно, є захоплення патріотичних груп у соціальних мережах, де є можливість оперативно розміщувати інформацію. Це ж і відбувається зі спільнотою, яка налічує 170000 людей. Погодьтеся, цифра велика, а якщо враховувати коло друзів цих людей, то канал інформації розповсюджується на кілька мільйонів українців. Силовики чинять тиск на людей, які формують опозиційну думку суспільства. Варто зазначити, що всі нещодавні революції на Близькому Сході були розпочаті саме завдяки координуванню дій її  учасників у подібних Інтернет-спільнотах. Підконтрольна режимові Януковича СБУ намагається перекрити українцям канали поширення опозиційної проукраїнської інформації. Дії, які чинять сьогодні силовики, вкотре доводять, що вони є простими прислужниками режиму Януковича та сприяють тому, щоби в Україні укорінилася диктатура олігархів.

Для детальної інформації прохання зв’язуватися зі мною або з адміністраторами спільноти, на яких чинять тиск:

Олександр Аронець – 093-485-57-88;

Сергій Шайданюк – 063-275-39-02;

Роман Чернецький – 093-442-98-82.

Олександр Аронець Олександр Аронець , Політичний експерт ГО «Всеукраїнска Люстрація»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram