ГоловнаСуспільствоПодії

У Лук'янівському СІЗО сталася НП (оновлено)

Один з підозрюваних у справі батальйону "Торнадо" відрізав собі вухо, однак лікаря викликали не відразу.

У Лук'янівському СІЗО сталася НП (оновлено)
Фото: Цензор.нет

У Лук'янівському СІЗО сталася надзвичайна пригода за участю колишніх бійців роти "Торнадо".

Спочатку журналіст Роман Синіцин у Facebook написав, що "торнадівці" напали на охорону. "Колишні бійці "Торнадо" напали на охорону. Наразі без деталей, але поліції туди приїхало багато", - написав він. Про бунт у СІЗО також написала в групі "Комітет визволення політв'язнів" Тетяна Кавапещенко.

"Надійшла інфа, що в Лук'янівському СІЗО зараз бунт. Захопили мента в заручники. Вимагають приїзду генпрокурора і свободу політв'язням", - повідомила вона.

Фото: фейсбук Тетяни Кавапещенко

Оновлено. Голова Київської поліції Андрій Крищенко розповів 112 Україна, що один з бійців розформованої роти "Торнадо" отримав поранення. Зараз триває слідство, щоб установити, поранив він себе сам чи його поранили. Побратими бійця - "торнадівці", які також перебувають у Лук'янівському СІЗО, - вимагали від охорони, щоб йому надали невідкладну медичну допомогу.

У результаті був влаштований короткий бунт, який, за словами Крищенка, зараз уже вгамували. Бійця, який отримав поранення, відправили до медичного закладу, де йому надають допомогу. Його стан зараз стабільний. Голова Київської поліції уточнив, що як такого нападу на охорону Лук'янівського СІЗО не було.

Оновлено 00:20. Як повідомляє Цензор.нет, у суді у справі батальйону "Торнадо" один з підозрюваних Максим Глєбов сьогодні дав свідчення.

Після дачі свідчень між Глєбовим і колишнім командиром "Торнадо" Русланом Онищенком відбулася словесна перепалка, під час якої Онищенко погрожував Глєбову. Під час етапування з суду в Лук'янівський СІЗО Глєбов відрізав собі вухо. "Торнадівці", перебуваючи в боксі розподільника, почали вимагати викликати лікаря до підсудного Глєбова для надання йому першої медичної допомоги. Однак лікар прибув не відразу, оскільки адміністрація СІЗО побоювалася, що його візьмуть у заручники.

У цей момент Глєбова під конвоєм госпіталізували в одну зі столичних лікарень. У СІЗО прибув спецназ і посилений загін поліції.

Оновлено 09:10. Сам Онищенко пише у фейсбуці, що боєць "Торнадо" з позивним "Ахіллес" відрізав собі вухо, протестуючи проти того, що з камер адміністрація прибрала спортивні тренажери і повісила додаткові ґрати на вікна, які обмежують надходження світла. Інформацію про захоплення заручників, визнання провини, напад на конвой, погрози Глєбову він заперечує.

Слова Онищенка підтвердив в ефірі "112.Україна" народний депутат Ігор Мосійчук. За його даними, "торнадівцю" надали медичну допомогу, "пришили вухо і повернули в СІЗО", передає "Інтерфакс-Україна".

Оновлення 10:50. Через інцидент у Лук'янівському СІЗО поліція почала кримінальне провадження за ч. 1 ст. 342 (опір працівникові правоохоронного органу) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає штраф до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на термін до шести місяців, або обмеженням волі на термін до трьох років, повідомляють на сайті поліції.

Поліція відзначає: тільки-но надійшла інформація про конфлікт між працівниками СІЗО і ув'язненими, на місце виїхали екіпажі патрульної поліції та слідчо-оперативна група.

"Після прибуття з'ясувалося, що один з ув'язнених отримав тілесні ушкодження. В результаті його під конвоєм доставили в лікарню, а після надання медичної допомоги - до слідчого ізолятора. При цьому частина в'язнів відмовилася підніматися в камери", - сказано в повідомленні.

На допомогу правоохоронцям прибули додаткові сили, які оточили будівлю СІЗО для забігання конфліктам. Згодом працівники ізолятора врегулювали ситуацію.

Нагадаємо, рота "Торнадо" з грудня 2014 року по червень 2015 року охороняла громадський порядок у кількох населених пунктах Луганської області. У червні 2015 року військова прокуратура затримала вісьмох членів роти, а потім ще кількох бійців. Їм інкримінували тяжкі злочини, в тому числі зґвалтування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram