ГоловнаПолітика

Савченко представила громадську платформу РУНА

Депутат запевняє, що про партію поки що не йдеться.

Савченко представила громадську платформу РУНА

Народний депутат Надія Савченко у вівторок у Львові презентувала свою громадську платформу РУНА.

Савченко нагадала, що 2 серпня представила свої напрацювання для нової Конституції. За її словами, ці напрацювання почули люди і почали приєднуватися до неї.

"Сьогодні ми хочемо вам представити громадську платформу. Це не буде політичний проект. Партія - це всього лише механізм. Вона у нас з'явиться, коли буде потрібно. В цей час це просто природне об'єднання людей, які чують саму суть, саму ідею, а не якісь гасла і якийсь популізм", - сказала Савченко.

"Сьогодні ми представляємо вам громадську платформу РУНА. Це рух українського народу, активних мислячих українців. Це реформи українського народу заради зміни системи, справжньою зміни системи. Це революція українського народу як виняткова вимога Революції гідності", - додала вона.

Учасниками заходу, окрім Савченко, стали Назар Мухачов, сотник 26-ї сотні Самооборони Майдану, отаман ГО "Українське Козацьке Військо" (Київ); Теодор Дяків, представник експертної групи "Народний суверенітет" (Львів).

Теодор Дяків заявив, що РУНА буде домагатися заміни "нинішньої представницької демократії контрольованою представницькою демократією". Її мета - будівництво в Україні укладу, що відповідає децентралізованій унітарній республіці.

"Щоб не було ніяких припущень про федералізм чи щось таке", - зазначив Дяків.

За його словами, РУНА пропонує нову модель місцевого самоврядування

"Ми пропонуємо простий механізм обрання і відкликання сільського голови. Довірили, минуло два-три місяці, не чекаючи ніякої згоди ні від області, ні, тим більше, від Києва, громада має право, відповідно до нашого проекту, відкликати цього хибно обраного голову і призначити іншого. Із цих обраних у такий спосіб голів формується районна рада з новими функціями. Це призначення і звільнення керівника поліції в районі, прокурора району і керівника місцевого районного суду як адміністратора, як людини, яка організовує процес роботи суддів", - сказав Дяків.

При цьому всі ресурси на території району повинні контролюватися громадою.

Загалом же по країні РУНА пропонує перерозподілити власність на користь народу.

Нагадаємо, 2 серпня Савченко виклала своє бачення нової Конституції. Вона запропонувала, щоб народ України обрав 100 осіб із завданням написати Конституцію України в закритому режимі.

Напрацювання Савченко передбачають новий адміністративно-територіальний поділ України "за економічним принципом виживання і розвитку інфраструктури"; створення муніципальної поліції, загонів територіальної оборони; вільне носіння зброї в Україні; виборність суддів і прокурорів на місцевому рівні; при цьому повинен залишитися один всеукраїнський апеляційний суд для розгляду адміністративних і кримінальних справ; впровадження народного контролю за надрами та державними ресурсами; силові структури і армія залишаються державними; створення нового законодавчого органу Народна Влада з мажоритарною системою і правом відкликання депутата; створення уряду без міністерств; позбавлення президента більшості повноважень, за ним повинна залишитися представницька функція і повноваження головнокомандувача в разі війни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram