ГоловнаПолітика

НАБУ затримало екс-голову держпідприємства у справі про розтрату "кіотських грошей"

НАБУ затримало екс-голову держпідприємства у справі про розтрату "кіотських грошей"
Фото: Макс Требухов

Детективи Національного антикорупційного бюро України у вівторок після обшуку затримали колишнього директора державного підприємства "Українські екологічні инвестиції" Олексія Коваля.

Як повідомляється на сайті НАБУ, він підозрюється у скоєнні за попередньою змовою з групою осіб замаху на заволодіння понад 480 млн грн, виділених Україні за Кіотським протоколом.

Загалом у рамках розслідування справи підозру пред'явлено чотирьом особам, трьох із яких затримано.

Нагадаємо, НАБУ почало розслідування 21 січня. 16 травня Бюро затримало секретаря комітету державних закупівель ДП "Українські екологічні інвестиції". 1 червня у Старобільську Луганської області затримали другого підозрюваного - творця групи фіктивних підприємств, через які планували виводити гроші.

Суть справи ось у чому. Держпідприємство "Українські екологічні інвестиції" (входить у сферу управління Мінекології) збиралося витратити майже мільярд гривень на заміну ламп у мережах вуличного освітлення і школах на енергозберігальні. Фінансування проекту мало здійснюватися за рахунок коштів, наданих Японією за Кіотським протоколом. При цьому акцепти на 480 млн гривень отримала фірма-прокладка ТОВ "Агротехбуд", заради якої з усіх тендерів було знято дешевші пропозиції від інших компаній. Під час більш ретельного розслідування виявилося, що "Агротехбуд" є фіктивним підприємством. Через цю справу в січні 2016 року був виконувачем обов'язків міністра екології Сергій Курикін.

Олексія Коваля призначив головою "Українських екологічних інвестицій" міністр екології Ігор Шевченко в березні 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram