ГоловнаПолітика

НАБУ виправдало Кононенка

Заяви Абромавичуса не підтвердилися, стверджують в Антикорупційній прокуратурі.

НАБУ виправдало Кононенка
Фото: solydarnist.org

Національне антикорупційне бюро не знайшло підтверджень того, що нардеп Ігор Кононенко чинив незаконний вплив на екс-міністра економіки Айвараса Абромавичуса.

Про це йдеться в листі в.о. керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (працює в спайці з НАБУ) Максима Грищука на адресу голови фракції БПП Юрія Луценка. Лист оприлюднено на сайті фракції.

"Твердження А. Абромавичуса, висловлені для преси, про вчинення на нього незаконного впливу з боку народного депутата України Кононенка І.В. свого підтвердження не знайшли. Покази заявника з цього приводу щодо фактичних [дій], за яких, на його думку, чинився тиск, не підтверджують його висловлювання в заяві для преси. Крім цього, такі факти повністю заперечують і Кононенко І.В., і Пасішник А.П., вони не підтверджуються зібраними матеріалами", - зазначено в документі.

При цьому НАБУ продовжує розслідувати заяви Абромавичуса про тиск інших осіб.

"Для перевірки інших обставин, зазначених А. Абромавичусом, за яких, на його думку, на нього чинили тиск інші особи, перешкоджаючи заняттю службовою діяльністю, виділено в окреме кримінальне провадження", - сказано в листі.

Нагадаємо, БПП вранці в четвер поновила Кононенка на посаді першого заступника голови фракції.

3 лютого Абромавичус подав у відставку, звинувативши одного з лідерів БПП Ігоря Кононенка в спробі підім'яти під себе відомство, призначивши підконтрольного заступника міністра. Абромавичус також розповів, що Кононенко лобіював свої інтереси через нардепа Геннадія Чекіту.

Згодом Абромавичус назвав ім'я людини, яку йому "наполегливо рекомендували" як заступника. Ним виявився виконавчий директор "Нафтогазу" Андрій Пасішник. При цьому прізвище людини з Адміністрації президента, яка просила внести кандидатуру Пасішника на затвердження, Абромавичус назвати відмовився.

Сам Пасішник заявив, що дійсно пропонував свою кандидатуру на посаду заступника міністра економіки, але йому відмовили.

4 лютого Кононенко склав із себе повноваження першого заступника голови фракції БПП на період розслідування НАБУ заяв Абромавичуса.

У середині квітня НАБУ скерувало до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за фактом незаконного впливу Пасішника на Абромавичуса. При цьому повідомляли, що заяви Абромавичуса про тиск з боку інших осіб продовжують розслідувати в рамках окремого кримінального провадження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram