ГоловнаПолітика

Термін арешту Ахтема Чийгоза в Криму продовжили до одного року

Окупанти відмовилися пом'якшити запобіжний захід заступникові глави Меджлісу.

Термін арешту Ахтема Чийгоза в Криму продовжили до одного року
Ахтем Чийгоз возле здания телеканала АTR во время обыска последнего российским ОМОНом
Фото: an-crimea.ru

Заступникові голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтему Чийгозу, якого окупаційна влада півострова 29 січня 2015 року, продовжили термін арешту до 29 січня 2016 року. Про це пише "Крим.Реалії".

Київський районний суд Сімферополя проігнорував те, що на утриманні Чийгоза перебувають дитина 2002 року народження і старенькі батьки. Також захист звернув увагу суду на той факт, що Ахтем Чийгоз живе в Бахчисараї, має позитивну характеристику і до затримання не раз виїжджав за кордон, але при цьому завжди повертався і не збирався залишати Крим і переховуватися від слідства.

Однак окупаційний суд вважає, що для обрання іншого запобіжного заходу, м'якшого, підстав немає.

Сам Ахтем Чийгоз заявив, що судовий процес є фарсом. "У Криму відбувається великий терор щодо моїх співвітчизників. Говорити про правосуддя не доводиться. Моя справа - фарс, немає підстав утримувати мене під вартою, це замовна політична справа", - сказав один із лідерів Меджлісу.

Крім того, сьогодні Київський районний суд Сімферополя продовжив до 19 лютого 2016 року термін утримання під вартою кримськотатарським активістам Алі Асанову і Мустафі Дегермеджі, яких раніше затримали і заарештували в рамках кримінальної справи стосовно подій 26 лютого, а тепер вони перебувають у СІЗО Сімферополя.

Нагадаємо, Чийгоза заарештували в рамках розслідування кримінальної справи за звинуваченням в організації масових заворушень 26 лютого 2014 року біля будівлі кримського парламенту.

Йдеться про події 26 лютого 2014 року біля будівлі Верховної Ради Автономної Республіки Крим під час демонстрації кримських татар. За версією слідства, "невстановлені особи... почали закликати присутніх осіб кримсько-татарської національності до непокори законним вимогам представників влади, застосування насильства, а також своїм прикладом протиправної поведінки спонукати присутніх до скоєння вищевказаних дій, що призвело до виникнення масових заворушень, які супроводжувалися застосуванням насильства щодо представників руху "Русское Единство" та самооборони Республіки Крим, ушкодженням і знищенням майна" будівлі кримського парламенту.

26 лютого кримські татари не дали провести сесію Верховної Ради Криму. Вранці 27 лютого будівлю кримського парламенту захопили російські спецпризначенці, депутатів провели в зал, і вони поклали початок анексії Криму Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram