ГоловнаПолітика

ЄС спростував відмову фінансувати антикорупційну прокуратуру (оновлено)

Європа не задоволена конкурсною комісією.

ЄС спростував відмову фінансувати антикорупційну прокуратуру (оновлено)
Фото: podrobnosti.ua

Представництво Європейського Союзу повідомило комісії з відбору кандидатів на посаду антикорупційного прокурора про те, що ЄС втратив довіру до процесу створення спеціалізованої антикорупційної прокуратури і поки що утримується від її фінансування. Про це написала "Європейська правда" з посиланням на лист від ЄС, який голова конкурсної комісії Катерина Левченко зачитала на засіданні в четвер. Проте згодом виявилося, що ця інформація не коректна.

Так, нардеп від БПП Ірина Геращенко повідомила, що в четвер президент Петро Порошенко зустрівся, зокрема, з посом ЄС в Україні Яном Томбінським. Геращенко на цій зустрічі була присутня.

"Посол Томбінський спростував інформацію, що з'явилася сьогодні у деяких ЗМІ, що нібито Євросоюз заблокував фінансову допомогу Україні на створення цього найважливішого антикорупційного органу. Навпаки, пан Томбінський заявив, що ЄК виступає за прискорення всіх процесів зі створення антикорупційної прокуратури. Президент у свою чергу запевнив, що чекає від комісії проведення конкурсу до грудня 2015 року. У свою чергу Єврокомісія - і про це говорив пан Томбінський - продовжує надання технічної та фінансової допомоги для якнайшвидшого створення Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, зокрема фінансує навчання центрального органу і готова сприяти проведенню навчання майбутніх регіональних відділень", - написала вона.

Нагадаємо, конкурсну комісію з комплектування Спеціалізованої антикорупційної прокуратури створено з представників Верховної Ради (сім) та Генеральної прокуратури (чотири). Однак ЄС засумнівався в незалежності представників ГПУ в комісії та порекомендував їх поміняти. Генпрокурор Віктор Шокін зробити це відмовився. Учора з'явилася інформація, що Україна і ЄС досягли компромісу із цього питання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram