ГоловнаПолітика

Рада відмовилася запровадити іспит з української мови для держслужбовців

Депутати не підтримали законопроект, що зобов'язує чиновників володіти українською мовою

Рада відмовилася запровадити іспит з української мови для держслужбовців
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада не підтримала законопроект про внесення змін до закону про держслужбу, який зобов'язує посадових осіб володіти українською мовою.

За відповідний законопроект №1201 проголосували 152 народні депутати із 339, зареєстрованих у сесійній залі, повідомляє УНІАН.

Законопроект передбачав норму, згідно з якою право на держслужбу мають особи, які володіють українською мовою на рівні, необхідному для виконання ними посадових обов'язків.

"Право на державну службу мають громадяни України незалежно від походження, соціального і майнового стану, расової та національної приналежності, статі, політичних поглядів, релігійних переконань, місця проживання, які одержали відповідну освіту і професійну підготовку, які володіють українською мовою на рівні, необхідному для виконання ними їхніх посадових обов'язків, і пройшли в установленому порядку конкурсний відбір або іншу процедуру, передбачену Кабінетом Міністрів", - йдеться в пояснювальній записці до документа.

Посадові та службові особи органів державної влади мали б складати іспит з української мови, щоб підтвердити необхідний рівень володіння нею для виконання службових обов'язків. Порядок проведення іспитів мав затвердити Кабмін.

Нагадаємо, цього року підсумки тестування з української мови виявилися гнітючими - близько 20% абітурієнтів не написали жодного слова у творчому завданні під час зовнішнього незалежного тестування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram