ГоловнаПолітика

ЄС готується скасувати візи для українців вже у травні

Рішення ухвалять на саміті в Ризі, пише Dziennik Gazeta Prawna

ЄС готується скасувати візи для українців вже у травні
Фото: odessa-life.od.ua

Рішення про скасування віз для українців буде ухвалено Євросоюзом вже на травневому саміті "Східного Партнерства" в Ризі, пише польська газета Dziennik Gazeta Prawna.

Однак безвізовий режим почне діяти, ймовірно, з 2016 року, оскільки необхідний ще час на ратифікацію цього рішення. За даними видання, лібералізація візового режиму очікується на принципах, аналогічних тим, які було вжито до Молдови. Скасування віз стосуватиметься громадян України, що мають біометричні паспорти. Завдяки цьому вони зможуть подорожувати без віз до країн Шенгенської зони і перебувати на їхній території на термін до 90 днів протягом півроку. Однак вони не зможуть влаштовуватися в ЄС на роботу, якщо не отримають окремий дозвіл.

За даними видання, євродепутати вважають, що скасування віз для України - вже вирішене питання, і серед держав-членів ЄС немає опору цьому.

"Таке рішення очікується вже давно, і воно в якомусь сенсі - мінімум, тому що вимагає тільки політичної доброї волі. А вона серед держав-членів є. Скасування віз не тягне великих витрат і, звичайно, буде дуже позитивним сигналом для Києва", - сказав віце-президент Європарламенту Ришард Чарнецький.

Як пише газета, успіх у питанні скасування віз для України найбільш важливий для Латвії, яка головує в цьому півріччі в ЄС. Лобіюють це питання також Естонія, Литва і Польща.

Якщо все відбудеться за планом і в травні Україна справді почує обіцянку скасування віз, українцям доведеться ще трохи почекати, оскільки наступним кроком буде ратифікація рішень країн-членів. У випадку Молдови цей процес зайняв кілька місяців, для України реальний безвізовий режим, за оцінками видання, з 2016 року.

Нагадаємо, раніше в ЄС заявляли, що на ризькому саміті в травні буде названо чітку дату введення безвізового режиму для України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram