ГоловнаПолітика

Amnesty International звинувачує сепаратистів і сили АТО у військових злочинах

Організація посилається на очевидців і біженців до Росії

Amnesty International звинувачує сепаратистів і сили АТО у військових злочинах

Міжнародна неурядова організація Amnesty International заявила, що на українських збройних формуваннях і на сепаратистах лежить відповідальність за військові злочини.

"Всі сторони цього конфлікту демонструють нехтування життями мирного населення і неприкрито порушують свої міжнародні зобов'язання", - наводяться на сайті організації слова генерального секретаря Amnesty International Саліла Шетті.

Зазначається, що дослідники Amnesty International, які працюють на сході України, говорили з очевидцями, втікали від боїв біля Алчевська, Донецька, Краматорська, Красного Луча, Лисичанська, Луганська, Рубіжного, Первомайська та Слов'янська. Крім того, дослідники спілкувалися з українськими біженцями на території Ростовської області РФ.

"Мирні жителі з цих місць розповіли Amnesty International, що українські урядові війська масовано обстрілювали їхні житлові райони . Зі слів очевидців можна зробити висновок, що такі напади мали невиборний характер і могли бути військовими злочинами. Поряд з цим, свідки розповідали, що бійці-сепаратисти викрадали, катували і вбивали їхніх сусідів", - сказано в повідомленні. Про показовий випадок повідомили Amnesty International жителі Слов'янська: сепаратисти викрали місцевого священика, двох його синів і двох прихожан, а потім вимагали викупу в розмірі 50 000 доларів США за їх звільнення. До того часу як місцеві жителі змогли зібрати гроші на викуп, за словами очевидця, викрадачі вже вбили всіх чоловіків.

"В Amnesty International також з достовірних джерел надходила інформація про викрадання і побиття, що здійснювалися добровольчими батальйонами, які воюють на боці регулярної армії України", - заявляє організація.

Як приклад повідомляється про інцидент 23 серпня, коли кілька десятків озброєних чоловіків, які прибули в село Олександрівка Луганської області на машинах з розгорнутими прапорами України, захопили охоронця.

"Щонайменше на одному з автомобілів було написано "Батальйон Айдар" (добровольчий батальйон, який діє у Луганській області). За свідченнями очевидців, викрадачі звинуватили охоронця в пособництві сепаратистам, побили його прикладами і протримали без зв'язку із зовнішнім світом до 27 серпня, після чого його родичам повідомили, що він перебуває в іншому місті в місцевому управлінні Служби безпеки України", - йдеться в повідомленні.

Amnesty International закликає владу України провести ефективне розслідування тверджень про серйозні порушення норм міжнародного гуманітарного права і притягнути осіб, викритих у військових злочинах, до відповідальності.

"Не виключено, що кримінальні справи про військові злочини також можуть порушити щодо командирів і цивільних лідерів відповідно до доктрини відповідальності командира, якщо вони знали або повинні були знати про злочини, але не запобігли їм і не покарали винуватців", - зазначили в організації.

"Мирні жителі України заслуговують захисту і справедливості, - підсумував Саліл Шетті. - Якщо не відбудеться ретельного і незалежного розслідування, Україна ризикує, що шрами від цієї війни будуть нести на собі покоління її громадян".

Нагадаємо, в цій же заяві Amnesty International зазначила, що військові дії на Донбасі перетворилися на міжнародний збройний конфлікт, і звинуватила Росію в його розпалюванні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram