ГоловнаПолітика

Мобілізація може торкнутися військовозобов'язаних, які не служили в армії (оновлено)

У Міноборони розповіли, кому варто чекати на повістку в армію

Мобілізація може торкнутися військовозобов'язаних, які не служили в армії (оновлено)
Фото: EPA/UPG

Міністерство оборони припускає, що в рамках часткової мобілізації, оголошеної президентом Петром Порошенком, призовуть військовозобов'язаних, які не служили в армії.

Про це сказав заступник начальника відділу впровадження служби в резерві мобілізаційного управління Міноборони Олександр Правдивець.

"Можливо, призовуть військовозобов'язаних, які не служили в армії і не мають відповідної військової підготовки. Це військовозобов'язані другої категорії, яких передано в запас після досягнення 25-річного віку, а також які пройшли підготовку на військових кафедрах вишів", - пояснив Правдивець.

Правдивець також заявив, що армія дуже потребує людей, які забезпечують військові частини: водіїв, механіків, ремонтників і так далі. "Також важливо розуміти, що ті бійці, які сьогодні перебувають у зоні АТО, потребують часткової заміни або невеликої відпустки. Тому й необхідний третій етап мобілізації, щоб збільшити бойовий і кількісний склад військових сил, особливо в зоні АТО, і для охорони державного кордону", - пояснив він.

Однак він зазначив, що, перш за все, призиватимуть військовозобов'язаних першої категорії, які пройшли підготовку у Збройних силах України і мають військово-облікові спеціальності. При цьому він додав, що всіх мобілізованих скерують у зону АТО тільки після підготовки в навчальних підрозділах.

Начальник відділу впровадження служби в резерві мобілізаційного управління Михайло Щербина теж прокоментував ситуацію з підвищенням віку військовозобов'язаних. "Це не означає, що ми будемо призивати громадян віком 60 років. Це для того, щоб добровольці, які бажають виконувати свій обов'язок із захисту Батьківщини, могли його виконати", - сказав він.

Заступник начальника пояснив, що таке нововведення дало можливість військовому командуванню надавати бійцям статус військовослужбовців, який передбачає отримання грошового, медичного забезпечення та пільг.

Полковник Щербина також повідомив, що мобілізація пройде в усіх областях України, а також у місті Києві.

"Призов відбувається пропорційно: немає такого, що більше військовозобов'язаних буде із західних областей або з центральних, - сказав Щербина. - Єдине, що в АР Крим мобілізація проходити не буде, але всі охочі, які є громадянами України, можуть звернутися в будь-який військовий комісаріат Херсонської або Миколаївської області і стати призовниками".

Нагадаємо, зараз триває третя хвиля часткової мобілізації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram