ГоловнаПолітика

У "Батьківщині" пропонують ввести воєнний стан після ратифікації УА

Угода з ЄС дозволить Україні розраховувати на підтримку Брюсселя

У "Батьківщині" пропонують ввести воєнний стан після ратифікації УА

Народний депутат, голова Київської обласної організації політичної партії "ВО "Батьківщина" Костянтин Бондарєв прокоментував ситуацію з голосуванням у Верховній Раді закону "Про часткову мобілізацію".

"Спершу необхідно ратифікувати Угоду з ЄС, оскільки сьогодні цього питання у Верховній Раді не розглядають, що обурює громаду, яка стояла за це на Майдані. Ця угода дає можливість Україні розраховувати на всебічну підтримку країн Європейського Союзу, зокрема й у відновленні миру. Наступним кроком має бути введення воєнного стану на території Донецької та Луганської областей, що дозволить оптимізувати і скоординувати дії всіх учасників воєнних дій", - цитує нардепа "Обозреватель".

"Невизначеним залишається питання ротації військовослужбовців. Люди виснажені і морально, і фізично, їм необхідний відпочинок, оскільки багато хто вже по 3-4 місяці перебуває в умовах воєнних дій. Зараз у Верховній Раді йдеться тільки про відпустки військовослужбовцям на 10-15 днів. Але досі немає чіткого розуміння процедури надання. Також виникає питання, чому замість нової хвилі мобілізації в зону АТО не надсилають професіоналів із СБУ, з МВС та інших представників силових структур. Невже армію повинні формувати люди без досвіду, знань і навичок військової справи, простіше кажучи - мирні жителі, тоді як незадіяними залишаються десятки тисяч тих, хто вміє користуватися зброєю? Працівники МВС, професійна армія, СБУ повинні стояти на захисті держави, а не ховатися за спинами патріотів", - сказав він.

За його словами, можна було б уникнути багатьох втрат, якби існувала налагоджена і чітка система координації дій і комунікації всіх учасників АТО.

Окремо Бондарєв наголосив, що не можна відправляти на війну непідготовлених людей. Він зазначив, що необхідно спочатку організувати процес навчання і підготовки армійців, а лише потім підготовлених фахівців скеровувати на схід. Так втрати нашої армії були б значно меншими, ніж зараз.

Після спілкування з представниками Національної гвардії, бійцями різних спецпідрозділів народний депутат пояснив, що не все так добре, як хотілося б. У звітах військових постійно йдеться про те, що "солдатам вистачає всього: одягу, зброї, обладнання, продуктів", а насправді ситуація досить критична, заявив депутат.

"Спочатку необхідно забезпечити армію спеціальними засобами захисту, озброїти її, налагодити харчування. Необхідно спростити систему державних закупівель для потреб антитерористичної операції, а вже потім ухвалювати рішення про нову хвилю мобілізації", - сказав він.

Бондарєв виокремив питання забезпечення соціальних гарантій і визначення статусу всіх бійців, які сьогодні перебувають у зоні воєнних дій, а отже, захищають нашу землю від терористів. Тільки після прийняття всіх зазначених рішень можна переходити до питання мобілізації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram