ГоловнаПолітика

Порошенко хоче, щоб США надали Україні спецстатус

Відповідний законопроект передбачає пряму військову допомогу

Порошенко хоче, щоб США надали Україні спецстатус
Фото: EPA/UPG

Президент Петро Порошенко вважає, що розв’язанню проблем безпеки України може допомогти надання Конгресом США нашій країні спеціального статусу союзника.

В ефірі телеканалу CNN в понеділок він заявив, що світ повинен посилювати тиск на Росію з метою стабілізації ситуації на сході України.

"Якщо це допоможе, слід запровадити нові санкції. Якщо це не працює, може, нам варто просити Конгрес США надати спеціальний статус Україні, як Ізраїлю, Австралії, Філіппінам, як головним союзникам поза блоком НАТО для розв’язання проблем безпеки", - сказав Порошенко.

При цьому він підкреслив, що не бачить жодної різниці між трагедією, що сталася в українському небі з малайзійським авіалайнером, і такими трагедіями, як атака на вежі-близнюки в Нью-Йорку 11 вересня або трагедія в небі над Локербі.

Порошенко підкреслив, що сьогодні мова вже не йде про внутрішньоукраїнський конфлікт. "Це небезпека для всього світу і для глобальної безпеки. Це не конфлікт всередині України, українська нація зараз об'єднана, як ніколи раніше... І глобальний світ повинен знайти правильну відповідь на це", - додав Порошенко.

Варто зазначити, що до Конгресу США внесено Акт про запобігання агресії Росії, який передбачає надання Україні, Грузії та Молдові спеціального статусу ключових союзників США поза блоком НАТО. Зокрема, документ передбачає надання Україні прямої військової допомоги на $100 млн в 2014 році. Акт також передбачає передачу Україні даних розвідки США.

Акт перебуває на дуже ранній стадії - "подання до Конгресу". Згідно з процедурою, законопроект повинен буде пройти кілька складних узгоджень, протягом яких у нього може бути внесено зміни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram