ГоловнаПолітика

У Берліні домовилися про нове перемир'я на Донбасі

Росія пустить спостерігачів на свої прикордонпункти

У Берліні домовилися про нове перемир'я на Донбасі
Фото: EPA/UPG

Міністри закордонних справ України, Німеччини, Франції та Росії на зустрічі в Берліні погодили декларацію про перемир'я на Донбасі.

Про це пише ИТАР-ТАСС з посиланням на німецького міністра Франка-Вальтера Штайнмайєра і російського міністра Сергія Лаврова.

Повідомляють, що 5 липня повинні пройти нові переговори в рамках тристоронньої контактної групи. При цьому Росія погодилася пустити спостерігачів ОБСЄ на свої прикордонпункти.

Коли дійдуть згоди про припинення вогню, за його дотриманням теж спостерігатимуть представники ОБСЄ.

При цьому голова російського МЗС наголосив, що перемир'я в Україні не слід використовувати для перегрупування сил. "Під час переговорів потрібно домовитися і про стале врегулювання кризи загалом, про те, яким буде устрій України. Ополченці або роззброяться, або будуть знищені - цей шлях я категорично не сприймаю", - заявив він.

Голова українського МЗС Павло Клімкін натомість повідомив, що нове перемир'я може бути тільки двостороннім. "Тепер ми повинні домогтися двостороннього припинення вогню, яке відбуватиметься під моніторингом ОБСЄ", - цитує міністра ZN.ua.

Він нагадав, що одностороннє припинення вогню обернулося численними жертвами серед силовиків. "Ми втратили багато часу, багато життів за період одностороннього припинення вогню з боку українських сил", - наголосив Клімкін.

Голова МЗС також зазначив, що Україна виступає за якнайшвидше засідання тристоронньої контактної групи, відновлення контролю на кордоні та негайне звільнення заручників у східних регіонах.

"Чотири пункти для нас важливі: двостороннє припинення вогню, місія ОБСЄ для моніторингу з першого дня, негайне звільнення заручників, ефективний контроль кордонів", - підсумував Клімкін у своєму "Твіттері" вимоги України для нового перемир'я.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram