ГоловнаПолітика

Рада ухвалила закон про окупований Крим

Документом гарантується вільний виїзд громадян України з окупованої території

Рада ухвалила закон про окупований Крим
Фото: EPA/UPG

Верховна Рада ухвалила закон "Про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території України".

За законопроект №4473-1 у другому читанні проголосували 228 нардепів.

Закон визначає статус території, тимчасово окупованої в результаті збройної агресії Російської Федерації, встановлює особливий правовий режим на цій території, визначає особливості діяльності державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій в умовах цього режиму, дотримання та захист прав і свобод людини і громадянина, а також прав, свобод і законних інтересів юридичних осіб.

Встановлюється, зокрема, що громадяни України мають право на вільний і безперешкодний в'їзд і виїзд з тимчасово окупованої території за умови пред'явлення документа, що підтверджує громадянство України. В'їзд і виїзд іноземців та осіб без громадянства з тимчасово окупованої території допускається тільки за спеціальним дозволом через встановлені пункти в'їзду-виїзду для таких осіб. Порядок в'їзду та виїзду іноземців та осіб без громадянства з тимчасово окупованої території встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Документом визначено також, що примусове зарахування громадян України до громадян іншої держави не визнається.

Закон ухвалено з урахуванням пропозицій народних депутатів, прийнятих під час розгляду.

Народні депутати прийняли також рішення доручити відповідним службам здійснити техніко-юридичне доопрацювання закону під час підготовки його до підписання спікером Верховної Ради.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram